#16: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Autor: bl4cky, Nadesłano: Cz paźdź 18, 2007 6:31 pm ---- Losos jest spoko, tylko nieco kosztowny moze byc - kilogram w biedronce ok. 45zl
groszek dobrze wspoldziala z rybami - taki przepis fastfoodowy
#17: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Autor: Sai1988, Skąd jesteś: LeskoNadesłano: Pn paźdź 29, 2007 5:28 pm ---- Ale nie wszystkimi np z wegorzem jest a fuj hehehe lepiej kupic fasole sojowa ale taka sucha (tanio jakies 2 zl max :)(wersja studencka :D)) jedyna bida z tym to ze musi byc moczona i to z 10 godzin zeby byla cacy.
Do zapiekanki jak znalazl.
Albo lepiej olac ten bullshit kupic 5 harnasiow (piwo po zboju xD) i zrobic grzance dlacalej studenckiej familli :D.
Spawdzilem wszystkim smakowalo szczegolnie laskom bo grzance jak wiadomo slodkie sa :D.
Może zapodam jakies przepisy dla etudientesssss zobaczymy jeszcze
#18: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Autor: Kamyk, Skąd jesteś: PoznańNadesłano: Pn grud 09, 2007 3:28 pm ---- Groszek... Fasola.... nie chciałbym z Wami współdzielić pokoju po takich potrawach.
a będąc "laską" tymbardziej...
#19: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Autor: Kamyk, Skąd jesteś: PoznańNadesłano: Pn grud 09, 2007 4:34 pm ---- Taki przepisik.. często z niego korzystam wiadomo życie studenckie...
ale bez przesadyzmu...
Przygotowanie :
4-5 cebulek (tu moza zwiększyc do 7) obieramy (nie płakać :P) kroimy na pół-plasterki
(to nasza baza)
2 ząbki czonsku,
mięso (w wersji wegetariańskiej mozna dodawać groszek ^^' )
(kiełbasy, szynki, polędwiczki :*ok 30dkg ) kroimy w kostkę
jeśli mamy mięso mielone ok 0,25kg - rozbijamy na mniejsze fragmenty.
wstawiamy bulion w malym garnku,
do drugiego garnka ok 4-5 litrów wlewamy troche oleju,
wrzucamy cebulkę żeby sie zeszkliła (mam garnki zeptera^^ ) można to samo zrobić na patelni i później dodać do garnka.
podobnie działamy z mięsem (2-3min max ( bedzie sie jeszcze gotowac).)
w oddzielnym garnku wstawiamy wode na makaron
to nasze fuseki.
czas na chuban
dodajemy bulion do cebulki i mieska mieszamy, mieszamy, mieszamy .. jak zamieszaliśmy
dodajemy 1l soku pomidorowego,
żeby zwiększyć objętość - do tego można dodać dużą łyżke koncentratu (z wodą)
wymieszać... zawartość powinna wypełniać garnek do ok 4/5
chyba ze robicie małą porcję z duzym garnku
czas na późny chuban... musimy nieźle zamieszać...
mieszamy mieszamy mieszamy.........
wrzucamy makaron spaghetti do zagotowanej wody.
Czas na yose.
dodajemy oregano i (troche pieprzu) (oczywiście jak ktoś lubi pikantne odpowiednio wiecej pieprzu lub dodatkowo chili/pieprz cayane)
Można dodać bazylię
dodajemy czosnek (przeciśniety przez teges takie sitko) (możemy podliczyć punkty czy wszystko sie zgadza :P)
ewentualnie mozemy zastąpić czosnek na czosnek granulowany...
czas na późne yose
Mieszamy mieszamy mieszamy.... zwycięstwo już blisko...
czas zagęścić sos.
do shakera (lub kubka) sypiemy troche mąki i nalewamy wody
mieszamy bez grudek.
wlewamy do sosu.
mieszamy, mieszamy, odstawiamy. sos momentalnie powinien sie zagęścić...
Pas
Czas na Liczenie wyniku
Czas przygotowania 15-60 min ;p
Liczba porcji 4 - 10
Potrzeba: 4-7 cebul, 2 ząbki czosnku, mięso lub groszek lub to i to;-), kostka bulionu,1l soku pomidorowego, makaron spaghetti , przyprawy: pieprz oregano ew. dodatkowo bazylia + chili + czonsek granulowany, trochę mąki, troche oleju.
koszt porcji 2-5zł w zależności od użytych składników
powyższy proces jest troche chaotyczny jednakże prowadzi do zwycięstwa czyli pysznej kolacji /(znakomitego spaghetti) został przygotowany w nocy 07-08.12.2007 i wieczorem 08.12.2007 przestestowany przy lampce wytrawnego czerwonego wina.
Quote::
lepiej olac ten bullshit kupic 5 harnasiow (piwo po zboju xD) i zrobic grzance dlacalej studenckiej familli :D.
Spawdzilem wszystkim smakowalo szczegolnie laskom bo grzance jak wiadomo slodkie sa :D.