Quote:: |
Moga byc jednak martwe w takim sensie, ze czlowiek osiagnal pewien maksymalny poziom rozwoju, poznal niemal wszystkie tajniki gry, a komputery dzieki swoim duzym moca obliczeniowym sa w stanie niemal wszystko policzyc i przewidziec, przez co tez zblizaja sie do perfekcji. Nie pozostawia to za wiele miejsca na rozwoj tej dyscypliny. W tym sensie chyba faktycznie mozna stwierdzic, ze szachy sa martwe, lub tez z wolna umieraja. |
Gdzies czytalem, ze Cho Chikun stwierdzil, iz po zdobyciu tylu tytulow wcale nie ma poczucia, ze wie wszystko o GO. Tak wiec pozostaje jeszcze wiele do odkrycia, a gra bedzie sie rozwijac. |
marcin wrote: | ||
Gdzie? Moglbys podac bezpośredni link? Szukałem, ale tamto forum jest spore. |
Postawiona we wstępie teza wydaje mi się być nie do końca słuszna. U progu XXI wieku nastały idealne warunki do rozkwitu szachów. Warunki o jakich ludzie jeszcze 50 lat temu nie mogli nawet pomarzyć stają się rzeczywistością. Coraz więcej osób jest w stanie profesjonalnie utrzymywać się z szachów. Czołówka graczy najpierw przez długi okres jest w stanie żyć się z dotacji klubowych (można grać co weekend w innej lidze! ) i zdobywanych nagród. Następnie rozpoczyna się pracę jako trener, za równie duże pieniądze. Życie współczesnego szachisty (o rankingu 2500) jest wspaniałym przeżyciem i absolutnie nie można go porównać do życia przeciętnego człowieka pracującego 8 godzin dziennie w biurze i wyjeżdżającego na 21 dni urlopu w roku. Dzięki wspomnianej globalizacji mamy możliwość zwiedzania całego świata i gry na każdym kontynencie naszego globu. Bardzo ważnym elementem jest - oprócz tytułu szachowego - wyższe wykształcenie. Takie połączenie (np arcymistrz i studia wyższe na dobrej uczelni) gwarantuje doskonałą pracę i duże pieniądze, nawet jeśli komuś szachy zwyczajnie się znudzą (np Jacek Gdański - dobry przykład?!). |
skoobi wrote: |
Ender to Ty jesteś na www.polskieszachy.pl ?Bo tam ktoś ma taki sam nick .Ja tam też mam nick skoobi. |
Myślę ,że w wielu sprawach się zgadzamy -jeżeli chodzi o szachy i go . Natomiast to że szachy może martwe jeszcze nie są ale XXI wiek raczej szachy pogrzebie.Przyczyny są trzy.Po pierwsze :komputery i ich rozwój |
Nawet jak w ciągu kilku lat komputery nie będą strategicznie ogrywać najsilniejszych szachistów ,to nikt nie zapłaci za mecze wiodących szachistów dużych sum.Z dziesięć lat temu mecz Fischer Spasski miał pulę nagród 5 000 000 $ i nie grano o żaden tytuł .W tym roku mecz Kramnik Leko miał fundusz nagród 1 000 000 .Kasparow pierwszy mecz z kompem grał za 1 200 000 $ ,a ostatni mecz z deep fritz za kilka razy mniej. |
Na całym świecie spada co roku liczba organizowanych turniejów w których są sponsorzy .Co prawda coraz więcej jest turniejów finansowanych tylko z wpisowego ale to i tak nie równoważy strat w liczbie turniejów ze sponsorami |
Druga przyczyna to FIDE (Federation Internale de Echecs) ,którą w Polsce nazywa się Fidiocją ,a jej funkconariuszy fidiotami .A właściwie generalnie działacze szachowi.Jakieś afery z korupcją ,MŚ w Libii!!! ,dziwki przysyłane do pokojów.O sytuacji w społeczności szachowej mówi właśnie artykuł Anatolija Karpowapt"Zmurszały obraz FIDE" |
I "last but not least" .Zasady gry w szachy powodują to że gra jest przeryta wzdłuż i w poprzek.Co prawda jest bardzo dużo nowinek debiutowych ,ale to właściwie jeszcze gorzej bo nikt już za tym nie nadąża.I byle komp potrafi ograć arcymistrza .Nowinki pojawiają się najczęściej w okolicy 20 posunięcia.Wyjątkiem jest ostatnia partia meczu Kramnik Leko .W 14 partii Kramnik w obronie Caro Kann zastosował Nowinkę w 6 posunięciu . |
Co to za gra wktórej o wyniku partii coraz bardziej decyduje lepsza pamięć . |
Co do Marcina Kamińskiego .To fakt,że to bufon i megaloman ,co jednakże nie oznacza iż w niektórych sprawach nie ma racji. |
Co do Jana Maciei.Tego akurat znam osobiście z racji tego,że jestem w zarządzie mazowieckiego związku szachowego-strona www.mz.szach.net. To co on mówi i pisze pisał wiele lat zanim Polonia i środowisko z nią związane przegrało wybory w dniu 2004-11-20 .Sam zresztą byłem na walnym .Uważam że wybór Wody,Szczygła!!!! Więckowskiego(komisja rewizyjna) oznacza cofnięcie związku o 10 lat . |
Mówię tak dlatego że znam sytuację w PZSzach i jest ona bliżniacza do sytuacji polskiego brydza sprzed 7 lat.Ja jestem także brydżystą .W PZBS(Polski Związek Brydza Sportowego) też był 7 lat temu taki bałagan i podział środowiska na dwa obozy.Dzisiaj PZBS jest stawiany na całym świecie za wzór.Nasi juniorzy gromią rywali praktycznie na każdej imprezie we wszystkich kategoriach wiekowych-ludzie z innych krajów przyjeżdzają do Polski żeby się uczyć od naszych działaczy.Jest kasa dla zawodników i na imprezy.Żródło kasy jest stabilne. Do podobnych zmian mogło dojść w PZSzach bo Gdański właściwie chciał skopiować to co robił Kiełbasiński w brydżu. Ale to inna historia. |
Wesołych Świąt. Może Ender znasz w Bolesławcu Jerzego Janowicza. Pozdrowienia |
To,że komputery grają teraz w szachy lepiej niż w latach 90tych nie wynika z postępów w tworzeniu algorytmów, tylko z postępu mocy obliczeniowej komputerów. |
Ender wrote: |
[...] masz racje ze szachy sa ograniczone (chocby przez poczatkowe ustawienie figur) ale uwazam ze przy takim tempie postepu informatycznego ktos niedlugo napisze i dobry program do gry w GO (bo teraz raczej tych programow malo).tak wiec wszystkie gry o ograniczonej ilosci pol i kombinacji posuniec ( a wiec i GO ) kiedys odejda w zapomnienie.na festiwalu w Polanicy rozmawialem z czlowiekiem (nazwiska teraz nie pamietam ale jak potrzebne moge poszukac) ktory byl arcymistrzem w warcaby i przestal w nie grac bo komputery rozpracowaly tam kompletnie wszystko. [...] |
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)