Fuseki i taktyka gry
-> Forum ogólne

#1: Fuseki i taktyka gry Autor: VinceSkąd jesteś: Gliwice PisanieNadesłano: Pn wrz 25, 2005 12:50 am
    ----
Pora troche rozruszac to forum, moze wiec podyskutujemy o otwarciach ?

Jakiego typu fuseki preferujecie ?

Jesli chodzi o mnie wole gre stricte terytorialna, bo czuje sie w niej pewnie, moje fuseki generalnie opiera sie na odwrotnych komoku a'la shusaku i z tego, co widze jest to jedno z rzadziej spotykanych typow otwarc, a jak u Was ?

#2: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: aczSkąd jesteś: Mielec/Kraków PisanieNadesłano: Pn wrz 26, 2005 3:34 pm
    ----
Ostatnio proboje takiego czegoś (tylko dla grającego czarnymi): dwa san-sany i tengen. Podoba mi sie bo od razu daje troche punktow w rogach i duzo mozliwosci od srodka. Ale musze przyznac ze trudne to jest Zakłopotany
No i generalnie lubie zasade: albo teren albo wplywy, dlatego staram sie nie grac 3-4

#3: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: yoszSkąd jesteś: Suwałki, Olsztyn, Warszawa PisanieNadesłano: Pn wrz 26, 2005 6:15 pm
    ----
3-4 nie jest nakierowane na wplywy. Jest nakierowane wlaśnie na terytorium, tyle że zorientowane bardziej na którąś ze ścian. Można uogólnić że zagrania na 3 linii biorą teren, na czwartej wpływy.

#4: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: aczSkąd jesteś: Mielec/Kraków PisanieNadesłano: Pn wrz 26, 2005 8:14 pm
    ----
Teren na scianie - racja. Z tym, że grając 3-4 gracz może kosztem mniejszego terenu zdecydować sie walczyć o wpływy, a grając 3-3 wie ze pewnie nie będzie miał żadnych wpływów, ale wywalczy sporo punktów.
San-san jest jednoznaczne, komoku, uważam, nie całkiem.

#5: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: DobromilaSkąd jesteś: Łódź/Zielonka PisanieNadesłano: Pn wrz 26, 2005 9:52 pm
    ----
Ja mam swojego ulubieńca - sansan. Zwykle gram go jako drugi ruch i nigdy nie gram na początku dwóch sansanów.

#6: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: sheena PisanieNadesłano: Pn wrz 26, 2005 11:46 pm
    ----
Mnie urzeklo sanren sei i dlugo sie juz nie moge od niego uwolnic :]

#7: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: aczSkąd jesteś: Mielec/Kraków PisanieNadesłano: Wt wrz 27, 2005 9:14 am
    ----
Właściwie sansan - tengen - sansan to też sanren sei Drwiący , tylko takie dziwne

#8: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: fanSkąd jesteś: Toruń PisanieNadesłano: Śr wrz 28, 2005 12:11 am
    ----
Ostatnio czarnymi kobayashi fuseki, omawiane jakis czas temu przez nexa bodajze na łamach ezina. Dodam tylko ze zapewne uzywam go zupelnie nie wedlug pierwotnej koncepcji (jakakolwiek by ona nie byla), ale dziala w miare dobrze wiec... . Bialym to najczesciej hoshi+komoku a dalej to juz co czarny zaproponuje:)

#9: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: Kacpergo PisanieNadesłano: Śr wrz 28, 2005 12:39 pm
    ----
got wrote:
Teren na scianie - racja. Z tym, że grając 3-4 gracz może kosztem mniejszego terenu zdecydować sie walczyć o wpływy, a grając 3-3 wie ze pewnie nie będzie miał żadnych wpływów, ale wywalczy sporo punktów.
San-san jest jednoznaczne, komoku, uważam, nie całkiem.

Ostatnio nurtuje mnie pytanie, w czym 3-4 ma przewagę nad san-san'em, skoro ten ostatni od razu daje terytorium. A jeśli już kierować się na ścianę, to jakie to ma strategiczne znaczenie, gdy jest to pierwszy ruch w grze i kierowanie się na tę czy inną ścianę nie ma dodatkowych powodów wynikających z układu kamieni na planszy.
Wieksze możliwości uzyskania wpływów niż san-san... Hmmm... Może tak jest, ale 3-4 ma moim zdaniem takie sobie możliwości ich uzyskiwania. W końcu to 3 linia.
Moją uwagę zwraca możliwość dodatkowych zagrań od 3-4 i budowania dużych moyo. Dlatego zaświtała mi myśl, że 3-4 w pierwszym ruchu nie bierze terenu, ale gdy przeciwnik pozwoli zagrać następne, to 3-4 zaczyna mieć przewagę nad san-san'em.

#10: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: PolkolordekSkąd jesteś: Gdansk PisanieNadesłano: Śr wrz 28, 2005 2:33 pm
    ----
jak dla mnie san-san jest po prostu za wolny Puszczający oczko po co robic teren na samym poczatku gry Pytanie pojawi sie on sam w miare rozwoju sytuacji. Jak masz teren od poczatku gry to potem grasz pasywnie bo go bronisz - no bo to jest Twoj teren. Jesli nie masz terenu to grasz ciekawiej - atakujesz itp., teren zrobi sie sam najczesciej Uśmiech To takie moje skromne zdanie Puszczający oczko

#11: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: aczSkąd jesteś: Mielec/Kraków PisanieNadesłano: Śr wrz 28, 2005 4:25 pm
    ----
Rogi sie szybko rozstrzygają, a granie od tengena - sama przyjemność Uśmiech
Nigdy nie wiadomo jak sie gra potoczy.
Jakoś uwielbiam mieć tam kamień Uśmiech

#12: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: VinceSkąd jesteś: Gliwice PisanieNadesłano: Cz wrz 29, 2005 12:06 pm
    ----
Ja wrecz przeciwnie, grajac tengen zawsze cos w grze knocilem... gra wplywami u mnie przynajmniej zawsze konczy sie jakims zle postawionym moku i uszczupleniem terenu, gra komoku (zwlaszcza z shimari) zawsze daje mi jakas solidna baze do rozbudowy i tak lubie... dziala niezle, oczywiscie jak na moje 16 kyu Uśmiech

#13: Re: Fuseki i taktyka gry Autor: kaisujSkąd jesteś: Lublin PisanieNadesłano: Śr paźdź 05, 2005 12:20 pm
    ----
W studiowaniu fuseki moze byc pomocna strona: fuseki.info/
Polecam!

-> Forum ogólne

Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Strona 1 z 1