Archiwum Internetowej Akademii Go Sklep E-GO  
_TOGGLE
Menu

Nauka

Artykuły

Szukaj

Archiwum IAG


Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia)
:)
Idź do strony 1, 2  Następny
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat   Wersja do druku    Forum - strona głównaRozrywka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bl4cky
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): stycz 09, 2004
Wiadomości: 31

PisanieNadesłano: Śr list 23, 2005 4:40 pm    Temat wiadomości: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Witam serdecznie w pierwszym odcinku programu pt. "Gotuj z czarnym".

Dziś podamy bardzo smaczny przepis na niedrogie danie, którym można oczarować niejedną kobietę podczas kolacji - makaron z warzywami w sosie beszamel.

Oto przepis:

potrzebne:

- makaron (nitki, uszka, wstążeczki - cokolwiek)
- warzywa mrożone ok 0,5 kg (można kupić w Miko za 4 zeta za kg)
- ziemniak
- kukurydza z puszki
- olej (lepiej oliwa z oliwek)
- mąka
- mleko
- sól
- przyprawy

1. Makaron

Gotujemy makaron wedle instrukcji z opakowania. Po zakończeniu hartujemy w zimnej wodzie.

2. Warzywka

Ziemniaka kroimy w talarki lub (i) paski. Smażymy na patelni, aż do uzyskania złotej barwy. Wrzucamy na patelnie mrożone warzywa i kukurydzę. Smażymy na dużym ogniu dodając soli i przypraw (najlepzse jest oregano, bazylia, ostra papryka).

3. Sos

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamel.
Na rozgrzanej patelni topimy 2 czubate łyżki masła, do tego dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż do połączenia składników.
Dodajemy mleka do otrzymania płynnej konsystencji, podgrzewamy cały czas na małym ogniu. Dodajemy teraz koperku, soli i przypraw (dobrze spisuje się curry, oregano i bazylia).

Przygotowany sos dodajemy do warzyw, smażąc na ogniu kilka minut.
Makaron podajemy z warzywami i sosem.

życzę smacznego

czarny
7 pro in cooking
Powróć na górę
yosz
Tesuji
Tesuji


Dołączył(a): kwiet 30, 2003
Wiadomości: 186
Skąd jesteś: Suwałki, Olsztyn, Warszawa

PisanieNadesłano: Śr list 23, 2005 4:58 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Znając Twoje zapodobanie do przesolania potraw to potrawa musi być naprawdę dobra żebyś oczarował jakąś kobietę Drwiący

Podzielę się małym doświadczeniem. Nocując kiedyś razem u yebiego przed Bursztynowym Kamieniem, czarny postanowił coś dla nas upichcić - zwykle mielone (czy jakieś inne mięso) + ryż. Problem był taki że ryż przesolił - dość znacznie. Na całe szczęście mięso tak bardzo przesolił (sól można było chyba nawet zdrapywać), że po zjedzeniu 1/4 porcji ryż smakował znakomicie i nie wydawał sie w ogóle przesolony Drwiący

7 pro in cooking ? :> chyba że wiele się zmieniło od tego czasu Bardzo szczęśliwy

PS: Post ten jest oczywiście żartem, ale historia prawdziwa Bardzo szczęśliwy akurat do działu rozrywka Bardzo szczęśliwy

_________________
Powróć na górę
benerit
Tesuji
Tesuji


Dołączył(a): list 27, 2003
Wiadomości: 275
Skąd jesteś: Gdańsk

PisanieNadesłano: Śr list 23, 2005 10:43 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Rozumiem, ze historia yosha nadaje sie do dzialu rozrywka, ale jak przepisy kulinarne sie do tego maja?

Jak można wyczytać między wierszami udalo sie Tobie oczarować Twoją Panią tym przepisem i była zachwycona (nawet bardzo biorąc pod uwagę iż określiłeś się 7p in cooking), ale nie przesadzajmy - nie musimy wszystkich potraw wrzucać od razu na forum. Nawet jeśli to bardzo proste i tanie (a dla studentów to ważne) potrawy.
Powróć na górę
Stokrotka1
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): lut 17, 2005
Wiadomości: 11
Skąd jesteś: Wodzisław

PisanieNadesłano: Cz list 24, 2005 2:05 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

hmm jakby mi facet gotował to już wszystko jedno czy przesolone czy,,, przypalone Bardzo szczęśliwy duzy plusik for you

_________________
Acrobat49
Powróć na górę
bl4cky
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): stycz 09, 2004
Wiadomości: 31

PisanieNadesłano: Pt list 25, 2005 1:27 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Po pierwsze Yoshi, to nie były "zwykłe mielone", tylko kotlety sojowe Uśmiech

Po drugie - przesolenie rzeczywiście nastąpiło

Po trzecie - od tamtej pory moje umiejętności znacznie wzrosły, co może potwierdzić Shaa, Tommel i Maleństwo - wspólnymi siłami przygotowaliśmy "Danie" - wtejamniczeni wiedzą o co chodzi Uśmiech

Przepisu na Danie nie podam, bo hmmm... sam nie pamiętam, co w tym daniu było, poza tym, że było smaczne Uśmiech

pozdrawiam

czarny
7p in cooking
Powróć na górę
Stokrotka1
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): lut 17, 2005
Wiadomości: 11
Skąd jesteś: Wodzisław

PisanieNadesłano: Pt list 25, 2005 2:02 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

dawaj następne przepisy na super dania

_________________
Acrobat49
Powróć na górę
yosz
Tesuji
Tesuji


Dołączył(a): kwiet 30, 2003
Wiadomości: 186
Skąd jesteś: Suwałki, Olsztyn, Warszawa

PisanieNadesłano: Pt list 25, 2005 3:05 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

bl4cky wrote:
Po drugie - przesolenie rzeczywiście nastąpiło


To mało powiedziane Drwiący To w zasadzie była sól z kotletami sojowymi Drwiący

Quote::
Po trzecie - od tamtej pory moje umiejętności znacznie wzrosły, co może potwierdzić Shaa, Tommel i Maleństwo - wspólnymi siłami przygotowaliśmy "Danie" - wtejamniczeni wiedzą o co chodzi Uśmiech

Przepisu na Danie nie podam, bo hmmm... sam nie pamiętam, co w tym daniu było, poza tym, że było smaczne Uśmiech

Pewnie było smaczne, bo Maleństwo, Tommel albo Shaa je solili Drwiący

Dobra koniec wredotyzmu Bardzo szczęśliwy
Powróć na górę
Kamyk
Keima
Keima


Dołączył(a): kwiet 16, 2005
Wiadomości: 72
Skąd jesteś: Poznań

PisanieNadesłano: Sb list 26, 2005 12:00 am    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Hoho jak tylko sobie przypomne umieszcze tutaj przepis na barrrdzo ostrry gulasz:D


Benerit: nawet nie wiesz jak gotowanie bawi... zrób to sam !


Bl4cky: świetny pomysł !
Masz jakiś przepis na ciasta?:D ja mam pomysly tylko na udane zakalce:P
a świeta tuz tuż:D
Powróć na górę
benerit
Tesuji
Tesuji


Dołączył(a): list 27, 2003
Wiadomości: 275
Skąd jesteś: Gdańsk

PisanieNadesłano: Sb list 26, 2005 8:10 am    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Kamyczek wrote:

Benerit: nawet nie wiesz jak gotowanie bawi... zrób to sam !

Kamyczek, ja bardzo lubię, a w opinii osób które jadły to co zrobiłem - bardzo dobrze umię gotować.
Chcę tylko, aby piszący się postarali i trochę w kontekście go pisali Uśmiech

Gotowanie jest jak partia Go. Odpowiednie przygotowanie składników, teraz w zależności od tego co chcemy ugotować stosujemy rozne garnki, patelnie (joseki), mając odpowiedni ksztalt kolejno dodajemy skladniki (a kolejnosc jest wazna aby miec sente). Gra środkowa to pilnowanie tego co zrobilismy i uwazne kontratakowanie na niespodzianki przeciwnika, np kipiąca woda. No a yose to wylozenie potraw, ich udekorowanie itd.

Acrobat - jak mozna bylo znalezc faceta co "nie chce", "nie umie" gotowac. Zmien go jak mozesz Uśmiech Tych potrafiących to robić jest bardzo duzo.
Powróć na górę
Stokrotka1
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): lut 17, 2005
Wiadomości: 11
Skąd jesteś: Wodzisław

PisanieNadesłano: Śr grud 07, 2005 1:01 am    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Benerit- chlip chlip- już za późno
gotować wolę sama

_________________
Acrobat49
Powróć na górę
marcin
Tesuji
Tesuji


Dołączył(a): kwiet 11, 2003
Wiadomości: 372
Skąd jesteś: Poznań

PisanieNadesłano: Śr grud 07, 2005 7:59 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

O go piszemy na innych forach. Tutaj jest rozrywka.

Dawaj przepisy czarny.

_________________
Graj każdy ruch tak, jakby był twoim ostatnim.
Powróć na górę
Kamyk
Keima
Keima


Dołączył(a): kwiet 16, 2005
Wiadomości: 72
Skąd jesteś: Poznań

PisanieNadesłano: Sb grud 24, 2005 11:40 pm    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Po piernikonie już wiem skąd te 7 pro...., Bardzo szczęśliwy
przyznam że Czarny ma od kogo sie doskonalić:)(w jego domu jest istny Meijin gotowania. ) a przynajmniej w robieniu kanapek Bardzo szczęśliwy
sam widok zniewala , a zapach i smak.. och... mistrzostwo !!!

Pozdrawiam:D
Powróć na górę
bl4cky
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): stycz 09, 2004
Wiadomości: 31

PisanieNadesłano: Cz czerw 14, 2007 1:49 pm    Temat wiadomości: Gotuj z czarnym Odpowiedz cytując

Witam serdecznie !

Dzis przedstawie przepis na pyszna zapiekanke, ktora mozna oczarowac niejedna dame, uzyskujac sobie dodatkowo prawo do dzielenia przedmalzenskiego loza (albo malzenskiego, jak kto woli).

A wiec jedziemy:
1. Puszka tunczyka (tanio chodzi w tesco i w biedronce)
2. Puszka groszku (j.w.)
3. Ser (z jakies 100-200g)
4. puszka kukurydzy (drogo nie wychodzi)
5. kostka masla (wykorzystamy najwyzej polowe)
6. Mleko
7. Maka
8. Makaron
9. Sol, bazylia, orenano i inne przyprawy wedle uznania

Gotujemy ok 100g makaronu jako podstawy do zapiekanki, jednoczesnie przygotowujac sos serowo-kukurydziany wedle nastepujacego przepisu:
topimy 1/3-1/2 kostki masla, po stopieniu dodajemy 1-2 lyzki maki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastepnie dodajemy mleka, energicznie mieszajac powstaly sos. Czas nadchodzi na dodanie sera oraz zmiskowanej kukurydzy (1/2 puszki wystarczy). Calosc mieszamy, dodajac odrobine soli.

Po ugotowaniu makaronu wypelniamy naczynie zaroodporne wedle reguly:
A. smarujemy maslem spod naczynia
1. Warstwa makaronu
2. Warstwa tunczyka i groszku - rybe przyprawiamy BAZYLIA
3. Warstwa sosu

powtarzamy czynnosc do wykorzystania wszystkich skladnikow.
UWAGA: Istnieje wariacja bez makaronu i bez groszku - tunczyk z samym sosem - tez pyszny i jak ktos lubi kombinowac, to polecam!

Pieczemy w piekarniku 30-45 minut w temp. 180 stopni

Zycze smacznego i innych wrazen takze Puszczający oczko

Czarny

Ponieważ już wcześniej "gotowałeś" to tematy scaliłem - pozdrawiam Mandos
Powróć na górę
Sai1988
Keima
Keima


Dołączył(a): marca 15, 2006
Wiadomości: 89
Skąd jesteś: Lesko

PisanieNadesłano: Pn czerw 24, 2007 11:28 am    Temat wiadomości: Re: Gotuj z czarnym (7 pro z Torunia) Odpowiedz cytując

Tuniczyk a nie lepiej łosoś?? Bo z groszkiem to może smakować nie teges :/

_________________
Matma opisuje wszystko...oprócz wnętrza
Powróć na górę
bl4cky
Kosumi
Kosumi


Dołączył(a): stycz 09, 2004
Wiadomości: 31

PisanieNadesłano: Cz paźdź 18, 2007 5:09 pm    Temat wiadomości: Gotuj z czarnym cz.3 Odpowiedz cytując

Po przebrnięciu setek listów od wielbicieli i wielbicielek, postanowilem powrocic na forum, z kolejna przepyszna potrawa, ktora, jak mniemam, zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagajacych koneserow, nie naruszajac ich domowego budzetu.

Yakisoba, czyli noodle Uśmiech [porcja dla dwoch osob]

Potrawa jest prosta do przygotowania, a pod produkty niedrogie. Czas przygotowania to ok 15-20 min., co dla zapracowanych biznesmenow moze miec niebagatelne znaczenie. Mniemam, ze takze studenci (szczegolnie Ci sparowani) docenia szerokie jej walory, zachwycajac swoich partnerow (partnerki).

Potrzebujemy:

- zupka chinska vifon (a w zasadzie makaron z zupki chinskiej)
- papryka
- cebula
- pieczarki (ok 150-200g)
- filet z piersi kurczaka
- przyprawy (majeranek, oregano, pieprz)
- sos sojowy
- olej

Cebule, grzyby i papryke kroimy na duze czesci i wrzucamy na goraca patelnie, przyprawiajac wedle gustu. Nastepnie kroimy filetey i wrzucamy na patelnie, dodajac odrobine pieprzu.
Makaron z zupki chinskiej zalewamy wrzatkiem i dolewamy sosu sojowego. Po nasiaknieciu makaronu, wrzucamy go na patelnie, delikatnie mieszajac i przyprawiajac sosem sojowym. Smazymy calosc ok 5-10 min.

To wszystko!
Zycze udanego gotowania Uśmiech

czarny
Powróć na górę
Wyświetl wiadomości z ostatnich:   
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat   Wersja do druku    Forum - strona głównaRozrywka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2


Skocz do:  
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wiadomości
Nie możesz usuwać swoich wiadomości
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz załączać plików
Z tego forum możesz pobierać pliki

Sklep E-GO
Autorzy | Podziękowania
Hosting zapewnia Polskie Stowarzyszenie Go
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy