Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awit Kosumi
|
Nadesłano: Pn lip 08, 2007 11:26 pm Temat wiadomości: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Ze mna bylo tak:
Najpierw przeczytalem opis w "Przewodniku Gier" Pijanowskiego seniora (nie Wojciecha), ktory bardzo zachecal do gry. Znalazlem wiec kolege w szkole, z ktorym zaczalem grywac na kartce papieru (czasami trzeba bylo przepisac, bo juz byla tak pomazana i pokreslona, ze sie nie dawalo nic widziec). Ko w takich warunkach raczej sie nie grywalo, zreszta - kto to tam wiedzial, co to jest ko! kiedy nawet zdarzalo sie wstawianie w atari non-stop, czy granie "drabinek" otwartych z dwoch stron (potem zdziwienie, ze jednak sie wyrwal z opresji..).
Potem (polowa lat 70-tych) pojawil sie jakis pierwszy polski komplet do go: byly to pionki takie jak do Chinczyka - smukle wieze, ktore lubily sie przewracac przy lekkim stuknieciu tekturowej (sic!) planszy, wiec byla dodatkowa zabawa. A kolory byly calkiem odjechane: niebieskie i pomaranczowe! ROTFL!
Nastepnie pojawily sie komplety juz bardziej podobne do "czegos": plaskie plastikowe "kamienie" wielkosci i ksztaltu obecnych jednogroszowek w kolorze tym razem pomaranczowym i bialym. One z kolei mialy inna wlasciwosc: zabitych kamieni nie dawalo sie zdjac z planszy nie posliniwszy wpierw palca, wiec znowu bylo zabawnie...
Potem pojawilo sie udogodnienie: "kamienie" nadal byly plaskie, ale mialy dodatkowe "cos" wystajacego do gory (patrzac z boku wygladalo to tak: _|_ ), dzieki czemu dawalo sie jakos juz je wyciagac z planszy. Kolory bodajze biale i niebieskie.
Dopiero w latach 80-tych, kiedy juz na powaznie zaczalem grywac - moj brat mieszkajacy "na Zachodzie" kupil mi porzadne kamienie ze szkla i goke w Niemczech Zachodnich (haha) w sklepie Ishi Press.
Jak pozniej poszedlem do klubu, to juz tam grali ludzie na jakims sprzecie ofiarowanym przez Japonczykow. Goban wykonany przez jakiegos kolege wlasnorecznie kupilem od niego nieco pozniej.
Jakis czas potem Czesi zaczeli produkcje swojego sprzetu, wiec juz bylo latwiej zdobyc, a jeszcze potem Wlodek Malinowski zaczal produkcje NORMALNYCH kompletow.
A teraz to juz zaden no problem z kupieniem sprzetu....
A wy? od czego zaczynaliscie? Powspominajmy poczatki.
|
|
Powróć na górę |
|
|
queyas Nobi
|
|
Powróć na górę |
|
|
porandojin Nobi
Dołączył(a): paźdź 31, 2007 Wiadomości: 8 Skąd jesteś: Biskupiec k.Olsztyna
|
|
Powróć na górę |
|
|
Kamyk Keima
|
Nadesłano: Pt stycz 11, 2008 3:16 am Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
2 Maja 2004 r. pomost nad Promenadą w Wałczu,
po południu, sqreek vs kamyk
Deska i kamienie kolegi zakupiona z pewnością u Maliniaka.
Czasem w szkole Go na papierze (kartka, kratka i ołówki)
później prezent od rodziców na urodzinki Goban + szklaczki
Służył mi długo bo aż 1,5 roku
przed długi czas sie kurzył, nie miałem z kim na nim grać. (w tej części Polski)
W międzyczasie doczekałem się magnetycznego^^
Gobanik znów zobaczy światło dzienne W Poznańskim klubie nowe rekordy frekwencji - sprzętu zbrakło !!! (9.01.2008)
a do Poznania przyjedzie silny gracz z którym będzie można sie zmierzyć na co dzień/tydzień.
czas użyć Pronto?
|
|
Powróć na górę |
|
|
Dobromila Ogeima
Dołączył(a): czerw 22, 2003 Wiadomości: 178 Skąd jesteś: Łódź/Zielonka
|
Nadesłano: Pt stycz 25, 2008 1:19 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Pewnie już o tym zestawie pisałam w innym temacie, ale najwyżej.
Pierwsze moje gry były na zestawie zrobionym przez mojego Tatę - materiał z wyszystymi liniami ("gobrus") i kamienie w postaci walców ze sklejonych kilku tekturowych kółek
|
|
Powróć na górę |
|
|
Sai1988 Keima
|
Nadesłano: Śr lut 20, 2008 7:55 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Pierwszy sprzet na ktorym gralem to jakis stary komp z pracowni info w moim bylym LO.
A tak powarznie to na gobanie z e-go nie pamietam zazwy zestawu ale stal cos 100 chyba
_________________ Matma opisuje wszystko...oprócz wnętrza |
|
Powróć na górę |
|
|
Flieg Kosumi
|
|
Powróć na górę |
|
|
enigm4 Kosumi
|
Nadesłano: Śr paźdź 22, 2008 12:15 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
U mnie pierwsza była: tekturka z narysowaną kratką + fasola w dwóch kolorach z warzywniaka. :) Mimo, że było to dosyć dawno (moja przygoda z Go trwa już ponad rok) to nadal niektórzy z mojej rodziny nazywają Go "grą w fasolki".
|
|
Powróć na górę |
|
|
DavidS1992 Kosumi
|
Nadesłano: Śr paźdź 22, 2008 4:00 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Ja grałem na mapie, tam były takie linie, niepotrzebne zakrylem jakimiś gazetami... plansza 9x9
Kamienie - muszelki i żołnierzyki
|
|
Powróć na górę |
|
|
marmez Keima
Dołączył(a): paźdź 11, 2005 Wiadomości: 70 Skąd jesteś: Szczecin (Poznań)
|
Nadesłano: Pt paźdź 24, 2008 8:48 am Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
A ja nie pominę komputera, to był Pentium III graliśmy przez kurnik. Kolega mnie przez komunikator zagadał i tłumaczył zasady praktycznie w trakcie gry, potem jeszcze chyba z pół roku albo rok zazwyczaj ze mną wygrywał.
Jakoś z pół roku po pierszej grze kupiłem najtańsze szklane kamienie najtańszą drewnianą dechę w e-go.pl. i jeszcze po kilku miesiącach przyszliśmy dopiero do klubu I graliśmy dalej, a potem on przestał grywać i 9h to za mało pomocy dla niego bym miał problem wygrać
|
|
Powróć na górę |
|
|
Delita Kosumi
Dołączył(a): paźdź 13, 2003 Wiadomości: 17 Skąd jesteś: Pabianice
|
Nadesłano: Cz list 13, 2008 2:43 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Standardowo była to karta i dlugowpis. W niedlugim czasie deska samoróka i miedziaki + srebrne ALe jak zaczalem braciaka rozwalac to kupilem zestaw maliniaka. Teraz mam nieco lepszy zestaw ale ten pierwszy nadal darze wyjątkowym sentymentem:)
|
|
Powróć na górę |
|
|
Kurczaczek Nobi
|
|
Powróć na górę |
|
|
k43r Nobi
|
Nadesłano: Sb paźdź 31, 2009 8:29 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Na papierowej, ale z prawdziwymi kamieniami ^^ kumpel przyniósł do szkoły, a deski już nie chciało mu się targać
|
|
Powróć na górę |
|
|
zefciu Hazama tobi
|
Nadesłano: Sb list 14, 2009 2:06 pm Temat wiadomości: Re: Na jakim sprzecie graliscie swoja pierwsza gre? |
|
Commodore 64, program się nazywał Microgo. Kto chce sobie zobaczyć na emulatorze, niech sciągnie tutaj: nitroroms.com/view/Com...9.t64.html - ale nie oczekujcie wysokiego poziomu rozgrywki :> wtedy mnie jednak nie wciągnęło, nawet nie zrozumiałem do końca zasad.
A w realu - szachownica i peerelowskie monety.
|
|
Powróć na górę |
|
|
|