Menu
Nauka
Artykuły
Szukaj
Archiwum IAG
|
pytanko o josekiNatknąłeś się na ciekawy problem lub pozycję? Przedstaw go tu lub zapytaj o rozwiązanie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SadPlayer Nobi
Dołączył(a): czerw 20, 2004 Wiadomości: 7 Skąd jesteś: Wodzisław Śląski
|
Nadesłano: Pn kwiet 29, 2007 8:09 pm Temat wiadomości: pytanko o joseki |
|
Mam taki problem: (już jakieś 3 razy mi tak zagrali)
standardowe joseki to Czarny Shimari a, Biały rozwinięcie o 2, ale nie mam pojęcia co zagrać na kosumi czarnych. Jeśli zagram rozwinięcie o 2 mimo wszystko, to czarny zagra o jeden niżej od kosumi i białe IMHO wychodzą gorzej na tym wariancie.
|
Ruchy od 1 to 7 |
_________________ Kiedy myśle i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, aby nic nie wymyślić.Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił. |
|
Powróć na górę |
|
|
Mandos Tesuji
|
|
Powróć na górę |
|
|
SadPlayer Nobi
|
Nadesłano: Pn kwiet 29, 2007 8:44 pm Temat wiadomości: Re: pytanko o joseki |
|
W sumie racja, tylko że białych 6 grają czasami prosi i zawsze odpowiadają grając Shimari, a ja chce wiedzieć dlaczego:)
_________________ Kiedy myśle i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, aby nic nie wymyślić.Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił. |
|
Powróć na górę |
|
|
benerit Tesuji
|
Nadesłano: Pn kwiet 29, 2007 9:56 pm Temat wiadomości: Re: pytanko o joseki |
|
bo shimari to ładna i prosta odpowiedź.
Ja tam jako czarny lubię to fuseki... cała sztuka tak zaatakowac bialy lewy-dolny rog, aby zbudowac fajną pozycję i nie miec złego aji w sansanie (lewy górny).
|
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
Nadesłano: Wt May 01, 2007 3:40 pm Temat wiadomości: Re: pytanko o joseki |
|
Zawsze mozna zagrac tenuki...
|
Tenuki ver. 1, przykladowa kontynuacja |
Mozliwe ze wymiana 'a'-> 'b' powinna byc najpierw wykonana (nie wiem ;))
|
Tenuki ver. 1, cd. |
Mozna odniesc wrazenie ze zaznaczony kamien zrobil sie bardzo malutki, zapowiada sie ladna walka, ale nie sadze zeby czarny stal lepiej...
|
Tenuki ver. 2 |
Ewentualnie zamiast shoulder hita rozwazylbym zagranie w 'a' jesli czarny 'b' to 'c'... czarny wciaz musi dolozyc w rogu niejeden kamien aby wyeliminowac aji, co o tym sadzisz?
_________________ "Wszelkie wspaniałe rezultaty, jakie kiedykolwiek osiągnął człowiek, możliwe były dzięki temu, iż uwierzył, że coś w nim samym jest wyższego nad zewnętrzne okoliczności." - Bruce Barton |
|
Powróć na górę |
|
|
tasuki Kosumi
Dołączył(a): grud 15, 2006 Wiadomości: 14 Skąd jesteś: Brno, Czechy
|
|
Powróć na górę |
|
|
Kamyk Keima
|
|
Powróć na górę |
|
|
SadPlayer Nobi
|
|
Powróć na górę |
|
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki
|
|