Menu
Nauka
Artykuły
Szukaj
Archiwum IAG
|
PlanszaAkademia i jej strona - pytania, problemy, komunikaty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
Autor |
Wiadomość |
Parn Keima
|
Nadesłano: Cz paźdź 16, 2003 10:54 pm Temat wiadomości: Plansza |
|
chcialem sie zapytac na jakich planszach najczesciej gracie i co sadzicie o poszczegolnych planszach? (w sumie nawet bardziej mnie interesuje co sadzicie o roznych wielkosciach plansz)
|
|
Powróć na górę |
|
|
Ruca Kosumi
|
Nadesłano: Cz paźdź 16, 2003 11:01 pm Temat wiadomości: |
|
19x19 rlz:) Ja prawie od poczatku gram na 19.. i nie narzekam:) Chociaz duzo osob mowi, ze powinno sie zaczac od 9, pozniej 13 a dopiero pozniej 19... ale tak fajnie jak sie pierwsze gry gra na 19, bo czujesz, jakbys wspinal sie na mount everest;) Troche dreszczyka tesh musi byc:D
|
|
Powróć na górę |
|
|
marcin Tesuji
|
Nadesłano: Cz paźdź 16, 2003 11:06 pm Temat wiadomości: ... |
|
Wszystkie trzy rozmiary sa pożyteczne i mają swoje funkcje. Jako 1 kyu wiele nauczyłem się z partii na 9*9, szczególnie z lesiem. Świetne narzędzie do treningu liczenia wyniku, czytania wariantów, zrozumienia życia i śmierci, kształtów i balansu. Partie na 13*13 - niesamowicie je lubię, gdy nie mam czasu na poważną partię. Świetna rozgrzewka umysłowa, koniecznie trzeba umieć łączyć poważniejsze zamysły strategiczne, na które brak miejsca na 9*9, z taktyką. No i 19 - pełnia możliwości...
|
|
Powróć na górę |
|
|
zefciu Hazama tobi
|
Nadesłano: Cz paźdź 16, 2003 11:32 pm Temat wiadomości: |
|
Ja 9x9 lubię z tego względu co marcin, a także dlatego że czasem daje w pigułce możliwość modelowego przeprowadzenia motare (leaning attack, strategia odwrotna jak kto woli). Trzynastka do mnie nie przemawia, bo nie umiem dobrać właściwej strategii na taką deskę. No i oczywiście 19x19 to podstawowy rozmiar, w którym można zbierac zdobycze zarówno w rgach, na brzegach, jak i w centrum.
|
|
Powróć na górę |
|
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki
|
|