Nadesłano: Wt lut 03, 2004 9:55 pm Temat wiadomości: GO gdziekolwiek chcesz!
Witam.
Chciałem zaproponować dyskusję na ciekawy temat:
Jestem początkującym graczem GO, ale również posiadaczem palmtopa z systemem Palm OS. Niedawno ściągnąłem z internetu darmowy program GO81 umożliwiający granie w GO właśnie na palmtopie. Myśle, że to ciekawy sposób na trening, gdy nie mamy przy sobie standardowej planszy, albo poprostu na grę dla rozrywki.
Dołączył(a): czerw 22, 2003 Wiadomości: 178 Skąd jesteś: Łódź/Zielonka
Nadesłano: Wt lut 03, 2004 10:10 pm Temat wiadomości:
dla początkującego najważniejsze jest ogranie. oczywiście lepiej jest grać z człowiekiem, bo programy grają strasznie schematycznie, ale
jeśli będziesz też grał z ludźmi to nie powinno ci to zaszkodzić
urozmaicenie treningu jest bardzo ważne
zresztą Go to rozrywka (przepraszam za herezje ) więc skoro chcesz się odstresować gierką na palmtopie to czemu nie..
Nadesłano: Wt lut 03, 2004 10:48 pm Temat wiadomości:
Mam dla Ciebie propozycje. Olej te programiki i graj w necie lub na zywca z ludzmi. Najlepiej lepszymi, jesli zaczynasz poznaj dobrze zadady na 9x9 i po miesiacu wskocz na 19.
Dołączył(a): czerw 22, 2003 Wiadomości: 178 Skąd jesteś: Łódź/Zielonka
Nadesłano: Wt lut 03, 2004 10:50 pm Temat wiadomości:
ale jak się nie ma właśnie podłączenia do sieci, to chyba można zagrać od czasu do czasu z programikiem? szczególnie na małej planszy.
nie żebym była zwolenniczką programów do go, bo nie jestem.
Nadesłano: Pn lut 08, 2004 4:06 pm Temat wiadomości:
Podobno programy nie uczą, ale przeciwnie, wprowadzają w "psychikę" zle nawyki, odruchy.
Lepiej grac z ludzmi, wtedy postrafi sie zauwazyc, jak to grają ludzie, jakie mają cele itp.
Poza tym najlepiej sie uczy na bledach swoich; cudzych, ale nie komputerowych:)
Jak dla mnie programy do gry w Go nie są potrzebne.
Nadesłano: Pn lut 08, 2004 9:12 pm Temat wiadomości:
Jeśli chodzi o aspekt gry z programem to sie zgadzam w pełni. Chodziło mi jednak głownie o to, że program ma opcje gry "na dwóch", co pozwala na granie z kimś w dowolnych warunkach. (np w szkole ).
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki