Menu
Nauka
Artykuły
Szukaj
Archiwum IAG
|
problem egzystencjalny za 40 punktów ;)Akademia i jej strona - pytania, problemy, komunikaty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
shindou Kosumi
Dołączył(a): kwiet 29, 2003 Wiadomości: 35 Skąd jesteś: z mangi ;p
|
Nadesłano: Sb lut 28, 2004 9:04 pm Temat wiadomości: problem egzystencjalny za 40 punktów ;) |
|
Zdarzyło mi się kilka razy wygrać wysoko partię - przewaga 40-60 punktów - mimo wcześniejszego błędu za, powiedzmy - 40 punktów... Jak bardzo poważny w takiej sytuacji to błąd? W końcu i tak wygrywam, a czy o 100 czy mniej punktów, to nie powinno mieć żadnego znaczenia - chyba że następnym razem taki bład zadecyduje o mojej przegranej i... nie wiem, co myśleć w takim wypadku o swoich umiejętnościach.. większe niż mojego przeciwnika czy nie, jeśli robię tak poważny bład a on umie to wykorzystać?
(Na razie mnie nie stać na "wspaniałomyślność" by powiedzieć przeciwnikowi: to bylo shidogo :P)
PS a tak właściwie to mógłby wcześniej poddać, prawda?
_________________ Każdy może mieć swojego Saiego... trzeba go tylko wyhodować |
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
Nadesłano: Sb lut 28, 2004 9:57 pm Temat wiadomości: |
|
Jezeli wygrywasz o 100 pkt to juz samo za siebie mowi ze jestes lepszym graczem niz Twoj przeciwnik... popelnianie prostych bledow zdarza sie nawet najlepszym, tyle ze oni popelniaja je znacznie rzadziej... w miare rozwoju sily mysle ze i Tobie wspolczynnik popelniania podstawowych bledow bedzie malal, wiec radze nie przejmowac sie samym faktem ich popelniania lecz raczej myslec nad tym zeby drugi raz tego samego bledu nie popelnic...
Inna sprawa to taka, ze przy takim prowadzeniu czesto sie rozluzniamy... ale to juz bardzo indywidualna sprawa kazdego...
No i wiadomo... powinien zrezygnowac wczesniej a nie liczyc na blad przeciwnika
_________________ "Wszelkie wspaniałe rezultaty, jakie kiedykolwiek osiągnął człowiek, możliwe były dzięki temu, iż uwierzył, że coś w nim samym jest wyższego nad zewnętrzne okoliczności." - Bruce Barton |
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
|
Powróć na górę |
|
|
kaisuj Hazama tobi
|
Nadesłano: Pn lut 29, 2004 12:59 am Temat wiadomości: |
|
Mysle, ze oddawanie grup za 40 pkt gdy sie prowadzi 100 pkt to normalka na naszym poziomie. Raz, ze czesto sie rozluzniamy i spada koncentracja, jak to napisal Radziol. Zwlaszcza, gdy gra sie w klubie i przy okazji gada sie z kilkoma osobami, wcina celubarza i tlumaczy komus nowemu co to atari. Dzis tak mialem, ze gralem z jednymz nowszych kolegow z klubu na 4h i stracilem grupe, przez co nie zabilem jego grupy za jakeis 40 pkt. Wygralem i tak +120. Owszem, mialem takie poczucie, ze jako osoba uczaca go, moze ktos, kogos slabsi nasladuja, nie powinienem sie byl wylozyc w taki prosty sposob. Czulem niesmak i jakies wewnetrzne rozzalenie,a moze raczej zlosc na siebie samego. Nawet sobie zadalem pytanie czy takie rozluznienie i nie granie przez 100% czasu na maxa swoich mozliwosci jest brakiem szancuku wobec mojego przeciwnika. W koncu nie gralem zle, a jedynie nie zauwazylem atari.
|
|
Powróć na górę |
|
|
larsen Nobi
|
Nadesłano: Pn marca 01, 2004 3:03 pm Temat wiadomości: |
|
moj sensei zawsze mowi, ze z zasady nie wypada konczyć gry z taką roznicą punktów , niezaleznie od podstawek. Inna sprawa, ze jeszcze 2-3 miesiace temu mialem taki styl gry, ze bez wzgledu na sile przeciwnika wynik zalezal od tego czy ten utrupi mi jakas duza, uciekajaca grupe.
A zreszta nawet nie o wynik tu chodzi. Mam przeciwnika (6k, przewaznie 2-3 handi), z ktorym typowa partia wyglada tak: gubie naroznik, gramy ko o zycie, robie ostra redukcje, ko, podstawka, znow ko... i wynik 5 moku w jedna lub druga strone, mimo ze na planszy byly wlasnie te 40-punktowe roznice.
|
|
Powróć na górę |
|
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki
|
|