Może jeszcze tak dla pewności pokażę jaka jest różnica między podwójnym ko, a potrójnym, bo wiele osób ma z tym problemy. Dla ułatwienia dodałem jeden kamień (oznaczony na diagramie)
 |
Potrójne KO |
Po ruchu bialego 1 - czarna grupa jest w atari. Nie moze polaczyc w 3 bo to samobójstwo. Ma do wyboru, szukać groźby na którą odpowie bialy i odbić ko na prawo od 1, albo... No właśnie - po co ma szukać groźby na zewnątrz, na którą biały może nie odpowie, skoro może zwiększyć swoje oddechy przez zagranie 2. W tym momencie bialy też nie bardzo może przestać, więc ciśnie dalej - odbija ko w 3. Czarna grupa znowu jest w atari, więc czarny znowu zamiast szukać groźby odbija ko (bo nie może łączyć) na prawo od 1. Biały ciśnie dalej - odbija ko na prawo do 2. I tak w kółko.
Natomiast co by było gdyby w 2 stał biały kamień ? (i nie było kamienia na prawo od niego

)
 |
| . O O O O 2 3 O O . O O O O X X X X . | |
Biały 1 grozi zabiciem grupy. Czarny nie może łączyć w 5. Szuka groźby (to jest różnica tego trzeciego ko, które dostarcza nieskończonej ilości gróźb). Zagrał 2, na które odpowiada biały. Odbija ko w 4, ale wtedy biały będąc w atari, odbija drugie ko w 5. I znowu czarny szuka groźby. Jak widać zabić takiej grupy się nie da, bo żaden z graczy nie może połączyć żadnego z ko. Ale to że gróźb należy szukać na zewnątrz lokalnej sytuacji, nie doprowadzi do powtórzenia się sytuacji na planszy. I to jest właśnie życie w podwójnym ko.
(Tak naprawdę to czarny nawet nie musi szukać groźby. Może to zignorować, a w momencie gdy biały odbije drugie ko, od odbija pierwsze)
Mam nadzieję że nie namotałem jeszcze bardziej w głowach graczy

A'propos: te diagramy są świetne - mam nadzieję że więcej użytkowników będzie z nich korzystać