Menu
Nauka
Artykuły
Szukaj
Archiwum IAG
|
Bezsensowna gra?Jesteś kompletnie zielony? Nie wiesz co to jest seki? Zapytaj tutaj
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nameless Kosumi

|
Nadesłano: Cz list 25, 2004 5:39 pm Temat wiadomości: Bezsensowna gra? |
|
Czy granie samemu ze sobą ma jakiś sens (Chodzi mi raczej o prawdziwy goban, nie na kompie), czy jest to strata czasu? Można to traktować jako trening?
|
|
Powróć na górę |
|
 |
kaisuj Hazama tobi

|
Nadesłano: Cz list 25, 2004 7:06 pm Temat wiadomości: |
|
Wydaje mi sie, ze lepiej jest analizowac swoje rozegrane gry. Ulozyc gre na desce i probowac rozwazac rozne sytuacje, ukladac inne mozliwe warianty kontynuacji. To troche jak granie ze samym soba, bo ukladasz ruchy i za siebie i za przeciwnika, ale chyba wiecej mozna z tego wyciagnac niz z grania samemu ze soba. Podobnie mozna ukladac sobie joseki, lub tez cos, co joseki nie jest, a ma nim byc, czyli wlasne proby rozegrania sytuacji w rogu, wlasne proby optymalnego rozwiazania sytuacji w rogu. To tez chyba sporo daje, zwlaszcza, ze takie sekwencje sie lepiej pamieta i rozumie, niz studiowanie joseki.
Dla mnie najwiekszym minusem grania z samym soba bylaby przewidywalnosc. To czyni gre znacznie nudniejsza.
|
|
Powróć na górę |
|
 |
fan Nikken tobi

|
Nadesłano: Cz list 25, 2004 7:07 pm Temat wiadomości: |
|
Jakoś nigdy nie zdażyło mi się rozgrywać całej partii. Rozpatrzeć jakieś joseki lub rozegrać jakiś opening to jak najbardziel, ale cała partia?? Lepiej zagrać z kimś innym:).
|
|
Powróć na górę |
|
 |
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki
|
|