Menu
Nauka
Artykuły
Szukaj
Archiwum IAG
|
Rezygnacja z Ligi na znak protestuKomunikaty, zgłoszenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kashon Kosumi
Dołączył(a): paźdź 28, 2003 Wiadomości: 21 Skąd jesteś: Warszawa
|
Nadesłano: Pn May 29, 2005 8:43 pm Temat wiadomości: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Niniejszym informuje, ze rezygnuje z uczestnictwa w kolejnej edycji Ligi IAG.
Powód jest prozaiczny - nie awansuje do wyższej grupy, choc wg. moich odczuc powinienem, a zaistniała sytuacja w mojej grupie jest dla mnie watpliwa moralnie.
W mojej grupie sytuacja wygladala nastepujaco: 1 osoba zapewniła sobie awans pokonując wszystkich przeciwników. O drugie premiowane miejsce walczylem z inna osoba - reszta osób niestety nie miala juz szans na awans.
Do wczoraj sytuacja wygladala nastepujaco:
ja - 4 zwyciestwa; 1 porazka - w tym wygrana z moim bezposrednim konkurentem
przeciwnik - 2 wygrane, 2 porazki - w tym ze mna.
Awans: przeciwnik - wczoraj - 4 dni przed zakonczeniem rozgrywek! - zostały mu przyznane 3 walkowery. Jak sprawdzilem na stronie Ligi IAG pozostałe osoby maja wpisane "MAIL" - tylko tu wyglada to wyjatkowo..
Rozgrywki trwaja, a wyniki juz sa...
Nie chce napisac, ze przyczyną takiego "wspierania" przeciwnika jest fakt, iż jest to córka administratora ligi...
Pewnie taki jest regulamin i wszystko odbylo sie w zgodzie z nim, ale... niesmak pozostaje i nie jestem w stanie zaakceptowac, ze bedąc lepszym graczem, co potwierdziłem wygrywajac dwukrotnie wiecej gier, awansuje ktos inny, ktorego takze pokonałem.
Dziekuje wszystkim, z którymi przeez pare miesiecy walczylem w Lidze.
W tym czasie przeszedlem od grupy I do B (troche tego bylo) i poznalem duzo ciekawych osób. Koledzy z grupy A - z Wami tez mam nadzieje kiedys powalczyc:)
serdecznie pozdrawiam,
kashon
|
|
Powróć na górę |
|
|
fernell Kosumi
|
Nadesłano: Pn May 29, 2005 9:32 pm Temat wiadomości: |
|
Kashonie wg. moich obliczen to awansujesz do grupy A, z tego wzgledu,ze z grupy A odpanie conajmniej jedna osoba z powodu nierozegrania 5 gier.Wg. regulaminu w takiej sytuacji zeby wypelnic luke, z grupy B przechodza 3 osoby do grupy A.
Szkoda by bylo gdybs zrezygnowal bedac o krok od grupy A;)(czyt. nierezygnuj jeszcze);).
|
|
Powróć na górę |
|
|
benerit Tesuji
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 8:05 am Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
kashon wrote: |
Awans: przeciwnik - wczoraj - 4 dni przed zakonczeniem rozgrywek! - zostały mu przyznane 3 walkowery. Jak sprawdzilem na stronie Ligi IAG pozostałe osoby maja wpisane "MAIL" - tylko tu wyglada to wyjatkowo..
Rozgrywki trwaja, a wyniki juz sa...
|
Chyba troche zbyt ostro zareagowałeś.
Po pierwsze są przyznane 2, a nie 3 walkowery.
Po drugie sa one wpisywane nawet w trakcie rozgrywek np jesli ktos rezygnuje z ligi.
Po trzecie jak widać osoby te (ktore daly walkowera) nie graja, w rezultacie gdybys np wyslal maila z terminem umowienia sie tez otrzymalbys walkowera i spokojnie zajal drugie miejsce.
Nie chce napisac, ze przyczyną takiego "wspierania" przeciwnika jest fakt, iż jest to córka administratora ligi...
|
No oczywiscie ze jest "wspierana" - wystarczy pojsc do drugiego pokoju i pokazac ojcu np rozmowe z przeciwnikiem w ktorym ten mowi, ze rezygnuje i nie chce grac w lidze.
Nie rozumiem zbytnio twych pretensji. I tak bys awansowal do grupy A, zaistniala sytuacja swiadczy tylko o tym, ze administrator na bierzaco aktualizuje informacje o lidze, a ze te od corki wplywaja szybciej to jedyna niesprawiedliwosc jaka tu panuje.
Zreszta przy 2 turnieju druzynowym sam robilem cos podobnego. Wyniki mojej druzyny od razu umieszczalem na stronie, gdy inni musieli na swoje czekac.
nie jestem w stanie zaakceptowac, ze bedąc lepszym graczem, co potwierdziłem wygrywajac dwukrotnie wiecej gier, awansuje ktos inny, ktorego takze pokonałem.
|
Za przeproszeniem, ale mozesz wytlumaczyc dlaczego ty nie awansujesz? Brakuje tobie dwoch wynikow i to z osobami ktore pewnie zrezygnowaly. Wiec co za problem wyslac maila i dostac +F.
Nie wiem rowniez co chcesz oprotestowac? To ze administrator akutalizuje lige bo wplywaja do niego informacje o walkowerach itd... juz przed koncem miesiaca.
|
|
Powróć na górę |
|
|
kashon Kosumi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 10:14 am Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Benerit, napisze krótko :
Z Regulaminu: "Po zakończeniu miesiąca następuje rozliczenie kolejki ligi, w wyniku którego 2 najsłabsi gracze danej grupy spadają do grupy niższej, zaś 2 najlepsi gracze danej grupy przechodzą do grupy wyższej."
NIE chce grac w lidze, gdzie o byciu "lepszym" od przeciwnikow decyduje ilosc wyslanych maili. Takie podejscie mi nie odpowiada i dlatego rezygnuje z uczestwnictwa w lidze. Awans powinno sie wywalczyc, a nie go dostac.
kashon
P.S. - pamietacie zachowanie Ochi z odcinka specjalnego Hikaru No Go? ( ten z gra z Yashiro)?
|
|
Powróć na górę |
|
|
benerit Tesuji
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 11:59 am Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Benerit, napisze krótko :
Z Regulaminu: "Po zakończeniu miesiąca następuje rozliczenie kolejki ligi, w wyniku którego 2 najsłabsi gracze danej grupy spadają do grupy niższej, zaś 2 najlepsi gracze danej grupy przechodzą do grupy wyższej."
NIE chce grac w lidze, gdzie o byciu "lepszym" od przeciwnikow decyduje ilosc wyslanych maili. Takie podejscie mi nie odpowiada i dlatego rezygnuje z uczestwnictwa w lidze. Awans powinno sie wywalczyc, a nie go dostac.
|
no i co z tym regulaminem? A bierzesz pod uwage przesuniacia zwiazane z rezygnacja z ligi przez gracza z grupy A. Wiec spokojnie 3 osoby awansuja.
Liga istnieje od wielu miesiecy i punkty rzeczywiscie dostaje sie za wygrane gry, oraz brak lenistwa i umiejetnosc uzgodnienia terminu.
Robisz wiele szumu o to, ze ktos wykazal wiecej inicjatywy niz ty i wyslal maile, do przeciwnikow z ktorymi nie gral. Moim zdaniem to sie nazywa pilnowanie wlasnych interesow.
I nadal nie wiem dlaczego ty swoich nie mozesz przypilnowac. Przez wiele miesiecy grales w lidzie, znales jego regulamin i wiedziales jakie sa zasady, wiec dlaczego dopiero teraz wysylasz jakies protesty. Regulamin nie zmienil sie z dnia na dzien.
Co najlepsze pewnie podczas rozliczenia okazaloby sie ze ci gracze z ktorymi nie grales maja caly pionowy rzadek +F, w rezultacie mialbys 2 miejsce nawet pomimo tego ze twoj przeciwnik wyslal maile a ty nie... Mialbys wiec to na co zasluzyles i to niezaleznie od tego co robi twoj przeciwnik.
Szkoda, ze rezygnujesz na 2 dni przed koncem i podliczeniem wynikow. Mogles grac w grupie A, ale sam z tego rezygnujesz podajac argumenty, ktore nie maja zastosowania w twoim przypadku.
|
|
Powróć na górę |
|
|
kashon Kosumi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 2:08 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Widocznie mamy inna wizje grania w go, tzn ja wole wygrawac w partiach, ktore rozegralem...
kashon
|
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 2:58 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Widocznie mamy inna wizje grania w go, tzn ja wole wygrawac w partiach, ktore rozegralem...
kashon |
Kashon, wyobraz sobie sytuacje, gdy jest faktycznie tak jak mowisz tzn. dostajesz punkt tylko wtedy jezeli gra zostala rozegrana i Ty ja wygrales. Zadnych wyjatkow, zadnych "+F" etc.
Wyobraz sobie, ze jest identycznie jak w zaistnialej sytuacji... walczysz o 2 miejsce z kims innym...
Zalozmy, ze zawodnik z ktorym konkurujesz o awans do wyzszej grupy, rozegral - powiedzmy - komplet gier, a Tobie brakuje jeszcze jednej WYGRANEJ gry z panem 'Ktos' abys mogl osiagnac swoj cel.
Niestety, pan 'Ktos' nie ma mozliwosci/czasu/ochoty (np. odcieli mu neta w polowie miesiaca) na rozegranie tej gry w terminie i konczysz rozgrywki w tym miesiacu na 3 miejscu pomimo tego, ze jestes praktycznie lepszym zawodnikiem od swego konkurenta.
Ale Ty jestes szczesliwy, bo to co sie wydarzylo jest zgodne z Twoim podejsciem do gry...
Ja, mimo ze nie uczestnicze w lidze, wybieram opcje obowiazujaca w aktualnym regulaminie - przynajmniej mam furtke na wypadek nieoczekiwanych zdarzen :]
_________________ "Wszelkie wspaniałe rezultaty, jakie kiedykolwiek osiągnął człowiek, możliwe były dzięki temu, iż uwierzył, że coś w nim samym jest wyższego nad zewnętrzne okoliczności." - Bruce Barton |
|
Powróć na górę |
|
|
kashon Kosumi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 3:19 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Radziol wrote: |
Zalozmy, ze zawodnik z ktorym konkurujesz o awans do wyzszej grupy, rozegral - powiedzmy - komplet gier, a Tobie brakuje jeszcze jednej WYGRANEJ gry z panem 'Ktos' abys mogl osiagnac swoj cel.
Niestety, pan 'Ktos' nie ma mozliwosci/czasu/ochoty (np. odcieli mu neta w polowie miesiaca) na rozegranie tej gry w terminie i konczysz rozgrywki w tym miesiacu na 3 miejscu pomimo tego, ze jestes praktycznie lepszym zawodnikiem od swego konkurenta.
Ale Ty jestes szczesliwy, bo to co sie wydarzylo jest zgodne z Twoim podejsciem do gry...
|
Wyjales mi to z ust Jezeli przeciwnik zaczyna mnie unikac, to takze daje mi powod do zadowolenia
A przy okazji - skoro przeciwnik rozegral komplet gier, to gral rowniez ze mna... Czyli taka sytuacja, ktora przedstawiles , nie moze miec miejsca. W najgorszym przypadku obydwoje zajmiemy 2 miejsce w lidze
kashon
|
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 4:20 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Wyjales mi to z ust Jezeli przeciwnik zaczyna mnie unikac, to takze daje mi powod do zadowolenia:)
|
Fajnie
Ja natomiast, wole nie rezygnowac ze swojego celu tylko dlatego, ze ktos sie mnie boi :], lub nie ma mozliwosci rozegrania tej gry przez jakis czas.
A przy okazji - skoro przeciwnik rozegral komplet gier, to gral rowniez ze mna... Czyli taka sytuacja, ktora przedstawiles , nie moze miec miejsca. W najgorszym przypadku obydwoje zajmiemy 2 miejsce w lidze
kashon |
Oj, oczywiscie ze moze miec miejsce i ma caly czas, conajwyzej nie do konca zrozumiales o co mi chodzi, postaram sie w takim razie sprecyzowac:
- jest 8 zawodnikow w grupie
- zawodnik "Konkurent" walczy o zajecie 2-go miejsca i rozegral komplet gier
- Ty rowniez walczysz o zajecie drugiego miejsca, i rozegrales prawie wszystkie gry oprocz jednej, z panem "Ktos"
- "Ktos" jest rozlaczony przez jakis czas, albo olal lige, albo cos tam
- Konczysz na 3 miejscu, bo nie udalo Ci sie rozegrac i wygrac gry z "Ktosiem"
- Wniosek: "Konkurent" przechodzi dalej, a Ty nie, ale jestes szczesliwy bo zawodnik "Ktos" sie Ciebie boi :). Ok...
Kazdy ma swoje podejscie do gry i wcale nie twierdze, ze Twoje jest zle - conajwyzej moje jest inne - ale to jest tylko Twoje podejscie i moim zdaniem w zlym kierunku skierowales swoje zazenowanie cala sytuacja. Zapisales sie do ligi, a tym samym przyjales ogolnie znane i panujace w niej zasady, ktore daja wiecej mozliwosci uczestnikom i kazdy kto posiada pewne umiejetnosci i stosuje sie do zasad (w tym wypadku czyt. umawia sie z przeciwnikami - ktorych ciezko dorwac - poprzez administratora), bedzie przechodzil wyzej i bedzie osiagal sukcesy.
Pozdrawiam :]
_________________ "Wszelkie wspaniałe rezultaty, jakie kiedykolwiek osiągnął człowiek, możliwe były dzięki temu, iż uwierzył, że coś w nim samym jest wyższego nad zewnętrzne okoliczności." - Bruce Barton
Ostatnio zmienił(a) Radziol dnia Pn May 30, 2005 4:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powróć na górę |
|
|
kashon Kosumi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 4:42 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Wyjales mi to z ust Jezeli przeciwnik zaczyna mnie unikac, to takze daje mi powod do zadowolenia:)
|
Fajnie
Ja natomiast, wole nie rezygnowac ze swojego celu tylko dlatego, ze ktos sie mnie boi :], lub nie ma mozliwosci rozegrania tej gry przez jakis czas.
|
grywam takze w lidze renju - w tym miesiacu najlepszy z Czechow ( sila mniej wiecej 3 dan ) 8-krotnie mi odmawial zagrania gry i nie kryl powodu..
kashon |
Oj, oczywiscie ze moze miec miejsce i ma caly czas, conajwyzej nie do konca zrozumiales o co mi chodzi, postaram sie w takim razie sprecyzowac:
- jest 8 zawodnikow w grupie
- zawodnik "Konkurent" walczy o zajecie 2-go miejsca i rozegral komplet gier
- Ty rowniez walczysz o zajecie drugiego miejsca, i rozegrales prawie wszystkie gry oprocz jednej, z panem "Ktos"
- "Ktos" jest rozlaczony przez jakis czas, albo olal lige, albo cos tam.
- Wniosek: "Konkurent" przechodzi dalej, a Ty nie, ale jestes szczesliwy bo zawodnik "Ktos" sie Ciebie boi :). Ok...
|
Wynika z tego, ze "Konkurent" musial rozegrac gre ze mna. Jezeli ją wygralem, to mam tyle samo punktów co on, a o jedna mniej rozegrana gre ( bo nie gralem z "Ktosiem"). Tak wiec chyba powininem byc uplasowany na wyzszej pozycji od niego.
Jezeli ja przegralem, to nie zasluzylem na awans. I moge sobie zyczyc powodzenia w koljenym miesiacu:)
Kazdy ma swoje podejscie do gry i wcale nie twierdze, ze Twoje jest zle - conajwyzej moje jest inne - ale to jest tylko Twoje podejscie i moim zdaniem w zlym kierunku skierowales swoje zazenowanie cala sytuacja. Zapisales sie do ligi, a tym samym przyjales ogolnie znane i panujace w niej zasady, ktore daja wiecej mozliwosci uczestnikom i kazdy kto posiada pewne umiejetnosci i stosuje sie do zasad (w tym wypadku czyt. umawia sie z przeciwnikami - ktorych ciezko dorwac - poprzez administratora), bedzie przechodzil wyzej i bedzie osiagal sukcesy.
Pozdrawiam :] |
Dokladnie. Ale jak sie okazalo po paru miesiacach popelnilem blad i nie moge zaakpcetowac tego systemu. Dlatego tez zlozylem rezygnacje i chyba zachowalem sie w tej sytuacji ok.
Co do podania przyczyn tej decyzji - jestesmy chyba na forum - czyli miejscu wymiany opinii...
kashon
|
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 4:54 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Wynika z tego, ze "Konkurent" musial rozegrac gre ze mna. Jezeli ją wygralem, to mam tyle samo punktów co on, a o jedna mniej rozegrana gre ( bo nie gralem z "Ktosiem"). Tak wiec chyba powininem byc uplasowany na wyzszej pozycji od niego.
kashon |
Niekoniecznie
Taki przypadek jaki teraz podales to jedna z wielu mozliwosci.
_________________ "Wszelkie wspaniałe rezultaty, jakie kiedykolwiek osiągnął człowiek, możliwe były dzięki temu, iż uwierzył, że coś w nim samym jest wyższego nad zewnętrzne okoliczności." - Bruce Barton |
|
Powróć na górę |
|
|
kashon Kosumi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 5:48 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
kashon |
Niekoniecznie
Taki przypadek jaki teraz podales to jedna z wielu mozliwosci. |
Taaa.. a wlasnie, ze koniecznie!
W najgorszym przypadku obydwoje zajmiemy 2 miejsce w lidze
|
Podalem tylko 1 NAJGORSZY przypadek , nie kwestionujac mozliwosci wystapienia innych wariantow Znow pudło w czepianiu sie
kashon
|
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
Nadesłano: Pn May 30, 2005 9:06 pm Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
Zapewniam Cie, ze rozpatrzyles tylko niewielki odsetek przypadkow...
Pozdrawiam :]
|
Powróć na górę |
|
|
kashon Kosumi
|
Nadesłano: Wt May 31, 2005 9:19 am Temat wiadomości: Re: Rezygnacja z Ligi na znak protestu |
|
To chyba musimy to wspolnie omowic przy gobanie
kashon
|
|
Powróć na górę |
|
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki
|
|