Nadesłano: Pn czerw 10, 2007 5:54 pm Temat wiadomości: Nazewnictwo - Go z dużej litery czy z małej?
Witam! Pytanie jak w temacie. Nie pytam ot tak sobie, tylko potrzebuje tego do mojej pracy licencjackiej (piszę program sędziujacy turnieje Go). No i właśnie wynikł dylemat z tym jak należy pisać 'Go'. Nazwy własne gier jak np. szachy pisze się z małej litery, ale zawsze widywałem Go pisane z dużej. Czy to tylko wyraz szacunku dla gry czy też poprostu Go to jakiś wyjątek?
Zatem jeśli jest tu jakiś goista polonista to będe mu dozgonnie wdzięczny za jakiekolwiek info!
Nadesłano: Pn czerw 11, 2007 3:57 pm Temat wiadomości: Re: Nazewnictwo - Go z dużej litery czy z małej?
niestety promotor się uparł żebym pisał z dużej, ponieważ ma to odróżnić tę nazwę od popularnie używanego zaimka "go" ;], ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
Nadesłano: Pn czerw 11, 2007 7:13 pm Temat wiadomości: Re: Nazewnictwo - Go z dużej litery czy z małej?
pamietam, jak kiedys na jednymz turniejow byla na ten temat dyskusja. Pawel Koziol stwierdzil wtedy, ze go pisze sie z malej litery, natomiast jesli chce juz sie pisac z duzej to "o" takze powinno byc wtedy z duzej, czyli go, lub GO
Dołączył(a): paźdź 11, 2005 Wiadomości: 70 Skąd jesteś: Szczecin (Poznań)
Nadesłano: Wt czerw 12, 2007 8:19 pm Temat wiadomości: Re: Nazewnictwo - Go z dużej litery czy z małej?
W jakiejś anglojęzycznej książce o Go było pisane zawsze G wielkie i małe O, pewno żeby rozróżnić od angielskiego czasownika go. Pewno ww. promotor podobnie próbuje.
Osobiście uważam że angielski tekst gdzie jest Go lub GO lepiej mi sie czyta, czy wyszukuje czegoś w tekście, z anglika jestem słabeuszem, możliwe że to sie mocno do tego przyczynia, albo że w ogóle jestem dyslektykiem
Nadesłano: Pn lip 08, 2007 9:51 pm Temat wiadomości: Re: Nazewnictwo - Go z dużej litery czy z małej?
go to zwykly wyraz japonski, wiec chyba powinien byc pisany wlasnie tak - czy piszemy np. Szachy? Kendo? Judo?
Ale chyba sie jakos tak przyjelo, ze piszemy w Polsce "Go" - moze ze wzgledu na szacunek do gry, moze zeby latwiej odrozniac od czasownika angielskiego albo polskiego zaimka "go". Ja osobiscie pisze Go albo GO - zaleznie od nastroju - sam nie wiem, jak to pisac.
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki