Dołączył(a): stycz 26, 2005 Wiadomości: 2 Skąd jesteś: Krapkowice
Nadesłano: Cz May 05, 2005 12:06 pm Temat wiadomości: czy można przeżyć
Cześć, problem wydaje się trywialny, ale zastanawiam się nad tym, czy czarne (te na górze) mogą przeżyć. Myślę, że są martwe, aczkolwiek nie jestem pewien.
Przykład z mojej partii.
Czy czarne kamienie mogą przeżyć?
PS. Wszystkie inne czarne są żywe.
PPS. Problem błahy, ale jako początkujący nie mogę go rozwikłać.
Nadesłano: Cz May 05, 2005 1:01 pm Temat wiadomości:
dobrze myslisz czarne sa matwe-->dlaczego? - bo nie ma jak zrobic dwoch/dwojga oczu - ruch czarnego 19h robi tylko jedno oko i to nawet nie w sente, na drugie oko nie ma zadnych szans
Dołączył(a): paźdź 28, 2003 Wiadomości: 21 Skąd jesteś: Warszawa
Nadesłano: Pn May 08, 2005 7:50 pm Temat wiadomości:
wg za mala czesc planszy jest pokazana ( z prawej strony), aby to jednoznacznie stwierdzic. Tu jest pewna szansa wyjscia przez k16, ale to chyba zalezy takze od skutecznosci ciecia w L15.
Dołączył(a): kwiet 13, 2003 Wiadomości: 152 Skąd jesteś: Radzionków
Nadesłano: Pn May 08, 2005 8:14 pm Temat wiadomości:
kashon wrote:
wg za mala czesc planszy jest pokazana ( z prawej strony), aby to jednoznacznie stwierdzic. Tu jest pewna szansa wyjscia przez k16, ale to chyba zalezy takze od skutecznosci ciecia w L15.
pozdrawiam,
kashon
probelm rozwiazujemy zawsze lokalnie :] tak wiec zbicie kilku bialych kamieni jest niczym w porownaniu z cala czarna grupa powyzej.
_________________ --------------------------------------------------------
There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.
Audouard, Pierre
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki