Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
humpolec Nobi
|
Nadesłano: Cz paźdź 05, 2006 4:47 pm Temat wiadomości: Kamienie do Go |
|
Planuję kupić sobie goban i kamienie. Chciałbym spytać, jakie macie doświadczenie z kamieniami z e-go (i jaka jest różnica między różnymi typami) i z Tucholi?
|
|
Powróć na górę |
|
|
marmez Keima
Dołączył(a): paźdź 11, 2005 Wiadomości: 70 Skąd jesteś: Szczecin (Poznań)
|
Nadesłano: Cz paźdź 05, 2006 6:51 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
do grania to zdecydowanie lepsze są kamienie szklane (e-go) możliwe że plastikowe są dużo lżejsze do noszenia (wyjazdy - pikniki i inne takie tam spodkania z przyrodą - temu sie zastanawiam nad dokupieneim takowych)
kupować chyba taniej jest kamienie na gryplanszowe.pl/index....at=2&grp=3
bo ponoć e-go przechodzi na sprzedarz hurtową, ale ceny to sobie porównasz, a sprzęt jest ten sam.
Wszyscy polecają kamienie KOMFORT nieraz nawet KOMFORT+ , bo rzeczywiscie są wieksze od STANDARDów które posiadam sam, i też jestem zadowolony.
Reasumując polecam szklane komforty, dla bogatszych PLUS
Deska Goban2 jak najbardziej wystarczy i jeszcze da sie ją jako tako nosić, grubsze to już chyba tylko stacjonarne. ale nie mialem do czynienia z grubszymi.
pozdr marmez
Edit: jakaś niejednoznaczosc jest miedzy nazewnictwem na stronach e-go.pl i na gryplanszowe.pl na jednej Standard to są 21mm x 7,5mm i 160 sztuk (takie mam) a na e-go one sie nazywaja Econo,
a ja polecalem te które maja 22mm i przynajmniej 8mm gruboscie i 180szt niezależnie jak sie nazywają...
|
|
Powróć na górę |
|
|
janek Honte
Dołączył(a): kwiet 25, 2003 Wiadomości: 37 Skąd jesteś: Wodzisław Śląski
|
Nadesłano: Pt paźdź 06, 2006 3:27 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Ceny kamieni sa jednak zdecydowane niższe na e-go.
Zamieszanie spowodowane jest niejednolitym nazewnictwem :).
Porównując kamienie najlepiej nie patrzeć na nazwy, ale na grubość, a potem porównać ich ceny.
|
|
Powróć na górę |
|
|
benerit Tesuji
|
Nadesłano: Pn paźdź 09, 2006 9:09 am Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Deski kupuj z Tucholi - są lakierowane, tańsze i lepiej wykonane
Kamienie kupuj z e-go - mają duży wybór
|
|
Powróć na górę |
|
|
fan Nikken tobi
|
Nadesłano: Pn paźdź 09, 2006 9:50 am Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Zgodzę się z beneritem - jeśli cienką deskę to z tucholi, chyba, że chciałbyś grubszą deskę - wtedy zostaje ego. Z kamieni poleciłbym rozważenie pro lub nawet po ostatniej obniżce pro+ - warto zainwestować.
Zapomniałem dodać - pro (i pro+ też chyba) nie są sprzedawane w plastikowych pojemnikach a jedynie w kartonowych pudełkach.
|
|
Powróć na górę |
|
|
kelahcim Kosumi
|
Nadesłano: Śr stycz 03, 2007 7:25 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
A czy ktos moze z Was kupil w e-go kamienie z muszli?
Co Waszym zdaniem jest lepiej kupic z muszli o rozmiarze 8mm czy szklane 11,7mm?
Zdaje sobie sprawe z tego ze jest to kwestia bardzo subiektywna, niemniej jednak ciekaw jestem opinii.
|
|
Powróć na górę |
|
|
kkamil Nikken tobi
|
Nadesłano: Cz stycz 04, 2007 12:47 am Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Najlepiej zestaw - duzy goban z drzewa kaya i duze (grube) kamienie z muszli .... ale to drogie :(((
|
|
Powróć na górę |
|
|
fan Nikken tobi
|
Nadesłano: Cz stycz 04, 2007 1:25 am Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Jeśli masz kasę to nie ma się specjalnie na czym zastanawiać - bierz muszle.
|
|
Powróć na górę |
|
|
benerit Tesuji
|
Nadesłano: Cz stycz 04, 2007 10:29 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Miałem okazję grać muszlami - są naprawdę inne w dotyku. Gra się nimi bardzo dobrze. Pamiętaj jednak o dwóch rzeczach:
- muszle są bardzo kruche i prędzej czy później spora część pęka
- kamienie z muszli mają różną wielkość czasem są grubsze, czasem wieksze. Generalnie nie spodziewaj sie 180 kamieni jednakowej wielkości.
Jeśli chcesz duzo grać weź pro+, jesli chcesz kamienie do chwalenia się i okazyjnych gier weź muszle.
Ostatnio zmienił(a) benerit dnia Pn stycz 07, 2007 1:52 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powróć na górę |
|
|
kelahcim Kosumi
|
Nadesłano: Pt stycz 05, 2007 6:49 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Dzieki za uwagi !!
|
|
Powróć na górę |
|
|
janek Honte
Dołączył(a): kwiet 25, 2003 Wiadomości: 37 Skąd jesteś: Wodzisław Śląski
|
Nadesłano: Sb stycz 13, 2007 3:43 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Nie zgodzę się z beneritem !
Kamienie z muszli są faktycznie kruche nieco bardziej niż szklane. Jednak jeśli nie będziesz się z nimi obchodził brutalnie, nic im nie będzie. Do niedawna grałem zestawem mającym ponad 20 lat, muszelki o grubości zaledwie 7 mm. Najczęściej szczerbiły się w transporcie, jeśli nie były dobrze (przede wszystkim - ciasno, w sposób uniemożliwiający wzajemne obtłukiwanie) zapakowane.
Natomiast informacja o ich nierównej wielkości (grubości czy średnicy) to zwykłą potwarz . Prawdopodobnie benerit miał okazję grać muszelkami przemieszanymi, pochodzącymi z różnych zestawów. Oczywiście, przy pomocy śruby mikrometrycznej możesz znaleźć różnice w grubości muszelek (japońskiej produkcji) z jednego zestawu.
|
|
Powróć na górę |
|
|
nare Kosumi
|
Nadesłano: Pn stycz 14, 2007 1:22 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
benerit wrote: |
- muszle są bardzo kruche i prędzej czy później spora część pęka
- kamienie z muszli mają różną wielkość czasem są grubsze, czasem wieksze. Generalnie nie spodziewaj sie 180 kamieni jednakowej wielkości.
|
Kupiłem dosyć dawno muszle (przez Sławka). Kamienie są na pewno jednakowej wielkości (u mnie i w innych miejscach w jakich się z muszlami spotykałem). Co do kruchości to nie wiem, u mnie nic jeszcze nie pękło ale ten zestaw jest wykorzystywany w "cieplarnianych" warunkach i niezbyt intesywnie.
_________________ "Zasady zmieniają się całkowicie.
Szachy, nie warcaby. Go, nie szachy.
Rozumiesz?" (c) Neil Gaiman, "Władca Górskiej Doliny" |
|
Powróć na górę |
|
|
roning Nobi
Dołączył(a): stycz 13, 2007 Wiadomości: 1 Skąd jesteś: Wilkowice
|
Nadesłano: Pn stycz 14, 2007 2:35 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Akademia powinna dać linka do strony e-go.pl.
Kuzyn szukał zestawu do gry tam, gdzie Akademia kieruje. Kupił w Rebelu i teraz okazało się, że dużo przepłacił. Sprawdziłem, taki sam zestaw można kupić w e-go dużo taniej.
O sklepie z Tucholi w ogóle nie ma co mówić, taki sam zestaw magnetyczny jest tam o ponad połowę droższy niż w e-go.
|
|
Powróć na górę |
|
|
fan Nikken tobi
|
Nadesłano: Pn stycz 14, 2007 2:58 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
Cóż, Akademia nie "kieruje" do rebela, tylko on się tutaj reklamuje. Wystarczyło zapytać się na forum o sklepy ze sprzętem i porównać oferty.
|
|
Powróć na górę |
|
|
lsnienie Kosumi
|
Nadesłano: Pn stycz 14, 2007 3:34 pm Temat wiadomości: Re: Kamienie do Go |
|
roning wrote: |
Akademia powinna dać linka do strony e-go.pl.
Kuzyn szukał zestawu do gry tam, gdzie Akademia kieruje. Kupił w Rebelu i teraz okazało się, że dużo przepłacił. Sprawdziłem, taki sam zestaw można kupić w e-go dużo taniej.
O sklepie z Tucholi w ogóle nie ma co mówić, taki sam zestaw magnetyczny jest tam o ponad połowę droższy niż w e-go. |
No ba, u Kraszka jeszcze taniej, a linku nie ma nie tylko na stronie akademii ale i na stronie go.art.pl [tam jest za to link do e-go].
Co do kamieni z muszli - czy ktoś ma takie kamienie wystarczająco długo, by wiedzieć, czy żółkną na starość? :>
_________________ Never fight a land war in Asia (Civilization IV) |
|
Powróć na górę |
|
|
|