Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mandos Tesuji
|
Nadesłano: Pn list 05, 2006 9:07 pm Temat wiadomości: "Powodzenia" przed grą |
|
Dzisiaj będąc na kgsie byłem świadkiem nastepującej sytuacji.
Początek gry pomiędzy danowcem i jednocyfrowym kyu. Gracz słabszy życzy powodzenia silniejszemu na co tamten odpowiada że to co brak respektu. Jaka jest wasza ocena tej sytuacji ? Jak (czy) witacie się przed grą, a może wystarczy lakoniczne "cz, gg" ?
Teraz mój punkt widzenia. Najpierw powitanie. Zwykłe cześć czy witam wystarcza, skracanie do cz uważam za niegrzeczne i niedopuszczalne w grach innych niż blitze.
Po powitaniu zwykle życzę interesujacej lub ciekawej gry, jest to dosyć neutralne. Tyczy się to głownie gier o "stawkę", rankingowych i turniejowych. Gry "przyjacielskie" czy w klubie często zaczynam od "miłej gry".
"Powodzenia" nie życzę nigdy, wytłumaczenie jest proste: chcę wygrać. Oczywiście w grach "przyjacielskich" ta rządza zwycięstwa jest mniejsza niż w grach rankingowych ale zawsze istnieje. Życząc przeciwnikowi powodzenia dawałbym do zrozumienia że chcę aby wygrał, toż to czysta hipokryzja ;-).
Co o tym sądzicie, zapraszam do dyskusji.
_________________ The good fighters of old first put themselves beyond the possibility of defeat,
and then waited for an opportunity of defeating the enemy.
Sun Tzu Wu - ART OF WAR |
|
Powróć na górę |
|
|
tasuki Kosumi
Dołączył(a): grud 15, 2006 Wiadomości: 14 Skąd jesteś: Brno, Czechy
|
Nadesłano: Pn list 05, 2006 10:25 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Mandos wrote: |
Gracz słabszy życzy powodzenia silniejszemu na co tamten odpowiada że to co brak respektu. |
powodzenia jest chyba "good luck", tak? i to czemu to brak respektu?
|
|
Powróć na górę |
|
|
aldek Nobi
|
Nadesłano: Pn list 05, 2006 10:37 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Jeśli słabszy gracz życzy Ci "powodzenia" odpowiedz mu:
"Bedzie Ci potrzebne"
|
|
Powróć na górę |
|
|
acz Kosumi
Dołączył(a): wrz 17, 2003 Wiadomości: 31 Skąd jesteś: Mielec/Kraków
|
Nadesłano: Wt list 07, 2006 2:00 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
sądze, że good luck akurat może być niegrzeczne bo może sugerować, że przeciwnik potrzebuje szczęścia do zwycięstwa (nie umiejętności)
"powodzenia" raz życzyłem, akurat miałem nadzieje że zostanę pokonany... a tak lepiej jest powiedzieć np. "miłej gry" gdyż to grzecznie zakładać, że o to przeciwnikowi chodzi (nie o fakt wygranej) i tego mu życzyć
natomiast normalnie "powodzenia" chyba nie jest nieuprzejme, choć gdy słabszy (młodszy?) gracz mówi tak mocniejszemu (starszemu?) brzmi to troche bezszczelnie..
|
|
Powróć na górę |
|
|
Nexik Kosumi
Dołączył(a): grud 15, 2006 Wiadomości: 16 Skąd jesteś: Radzionków
|
Nadesłano: Wt list 07, 2006 4:58 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
przed grą obaj gracze powinni sobie życzyć miłej gry - jestem przeciwnikiem zwrotow good luck czy onegaishimasu, niech polacy uzywaja zwrotu miłej gry a gdy gramy na scenie miedzynarodowe nice game jest wystarczajace.
_________________ --
Pozdrawiam
Tomasz Ślązok
WWW: www.baduk.nexik.net
Mail: tomasz.slazok @ go.art.pl
Ostatnio zmienił(a) Nexik dnia Sb paźdź 27, 2007 10:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powróć na górę |
|
|
lobo Nobi
Dołączył(a): czerw 08, 2004 Wiadomości: 7 Skąd jesteś: Włocławek
|
Nadesłano: Wt list 07, 2006 7:18 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Ja natomiast nie widze nic zlego w 'powodzenia', gdy gram zawsze chce wygrac nie znaczy to jednak ze nie moge tego zyczyc przeciwnikowi. To jest wlasnie okazanie mu szacunku.
|
|
Powróć na górę |
|
|
tlone Ikken tobi
|
Nadesłano: Wt list 07, 2006 9:28 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
czasem ludzie biora rzeczy zbyt powaznie.
zyczenie 'powodzenia' nie jes oznaka braku szacunku.
juz predzej jest nia przewrazliwienie na wlasnym punkcie i lapanie ludzi za slowka.
_________________ `Just one game,'
they said, and started to play.
That was yesterday. |
|
Powróć na górę |
|
|
kkamil Nikken tobi
|
Nadesłano: Wt list 07, 2006 9:54 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
mozna chyba uzyc tez gg jako skrotu od good game
|
|
Powróć na górę |
|
|
janek Honte
Dołączył(a): kwiet 25, 2003 Wiadomości: 37 Skąd jesteś: Wodzisław Śląski
|
Nadesłano: Śr list 08, 2006 12:30 am Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Spróbujcie sobie wyobrazić taką sytuację:
"Życzę Panu powodzenia w tej grze - powiedział przed rozpoczęciem gry 20 kyu do zawodowego 9 dan"
Brzmi niegrzecznie, a może nawet trochę bezczelnie? - moim zdaniem tak.
OK, to w takim razie sytuacja mniej drastyczna:
"Życzę Panu powodzenia w tej grze - powiedział przed rozpoczęciem gry 19 kyu do zawodowego 8 dan".
Prawda, że to też jest niemiłe?
Ja nie wiem, gdzie jest granica ciągu takich "niegrzeczności", dlatego na wszelki wypadek wolę życzyć po prostu dobrej gry. W praktyce, najczęściej mówię "onegaishimasu", oczywiście o ile moim przeciwnikiem nie jest koreańczyk ;).
Nieosiągalnym ideałem jest zagranie naprawdę dobrej, doskonałej gry. Zatem życzenie "dobrej gry" jest chyba najlepszym życzeniem, jakie możemy usłyszeć :D.
|
|
Powróć na górę |
|
|
orzelek Nobi
|
Nadesłano: Śr list 08, 2006 3:06 am Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Zdarzyło mi się kilka razy powiedzieć powodzenia przed grą, ze słabszym graczem na obniżonym handi. Jego wygrana świadczyłaby, że robi postępy. Życzyć powodzenia w grze rankingowej swojemu przeciwnikowi to co najwyżej psycho tesuji, ja w każdym razie na pewno nie czułbym się urażony.
|
|
Powróć na górę |
|
|
Delita Kosumi
Dołączył(a): paźdź 13, 2003 Wiadomości: 17 Skąd jesteś: Pabianice
|
Nadesłano: Cz list 09, 2006 10:40 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Chyba takie odbieranie jest powodem przewrażliwinia na swoim punkcie. Uważam, że gracz mówiący "powodzenia" na pewno nie ma złych intencji i nie zamierza nikogo "urażać". Ktoś kto czuje się urażony takimi słowami powinien raczej się zastanowić nad sobą..
|
|
Powróć na górę |
|
|
Sai1988 Keima
|
Nadesłano: Pn list 20, 2006 6:09 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
jak można pisać bądz mówić nice game albo good game,przed rozpoczęciem, co oznacza "dobra gra", jeśli się nawet nie zaczęła ^^'?
powinno być raczej have a good game albo have a nice game.
Albo napisać ogólnie przyjęte w Japonii onegaishimasu
_________________ Matma opisuje wszystko...oprócz wnętrza |
|
Powróć na górę |
|
|
nare Kosumi
|
|
Powróć na górę |
|
|
zefciu Hazama tobi
|
Nadesłano: Pn stycz 08, 2007 12:05 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
Dla mnie logicznym jest, że życzy tak silniejszy słabszemu w grze szkoleniowej. Bo wtedy życzy mu powodzenia szczerze, bo szczerze chce go czegoś nauczyć. W grze w której zależy komuś na wygranej powiedzenie "powodzenia" jest zwyczajnie nieszczere. Tak więc granica, której szuka Jan leży chyba w charakterze danej gry, a nie w różnicy sił.
Natomiast zwracanie uwagi na gafę jest jeszcze większą gafą i to jest moja ocena tej sytuacji.
|
|
Powróć na górę |
|
|
kelahcim Kosumi
|
Nadesłano: Wt stycz 09, 2007 1:25 pm Temat wiadomości: Re: "Powodzenia" przed grą |
|
orzelek wrote: |
Zdarzyło mi się kilka razy powiedzieć powodzenia przed grą, ze słabszym graczem na obniżonym handi. Jego wygrana świadczyłaby, że robi postępy. Życzyć powodzenia w grze rankingowej swojemu przeciwnikowi to co najwyżej psycho tesuji, ja w każdym razie na pewno nie czułbym się urażony. |
Ja bym raczej sklanial sie do stwierdzenia, ze to odpowiedz danowca byla naprawde porzadnym psycho tesuji. Biednemu graczowi kyu taki kubel zimnej wody na glowe pewnie odebral wszelka ochote do gry.
Sprawa ma tak naprawde glebszy kontekst bo nawarstwia sie kilka czynnikow: brak mowy ciala, bariery jezykowe, brak mozliwosci precyzyjnego wyrazania sie w internecie, czy wreszcie roznice kulturowe.
A wracajac, poniekad, do wychowywania innych graczy to mysle ze najlepsze sa do tego gry free i treningowe, bo tam stan emocjonalny gracza nie jest tak wazny. Najlepiej by bylo, gdyby byl po prostu jakis protokol zwiazany z grami rankingowymi - wtedy nie byloby klopotow
|
|
Powróć na górę |
|
|
|