Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mazuper Kosumi
|
Nadesłano: Śr czerw 18, 2003 5:03 pm Temat wiadomości: GO w filmie |
|
Po przeczytani książki "Dziewczyna grająca w Go"poszedłem za ciosem i ogłądnąłem film "Hero".
Chińska produkcja ponoć typowana do oscara (podobnie jak "Przyczajony tygrys...).
Ale do tematu !
W filmie można zobaczyc jak w dawnych czasach grano w GO, jak kładziono kamienie(przypominam że autorka Dziewczyny...używa słowa piony?!)coś na kształt widelca , może jest ktoś kto wie jak ten przyrząd sie zwał.Cała scenka ma raptem do 10 sekund a film jakieś 1.30 h
Na koniec jeszcze jedna uwaga że twórcy Matrixa po za tym że ( ponoć )zerżneli sceny z książek Wiśniewskiego-Snerga to już na 100% sceny walk zaczerpnęli z chińskich filmów takich jak HERO czy wczesna twórczość Jackie Chana
Pozdrawiam Marek
|
|
Powróć na górę |
|
|
asumi Keima
|
Nadesłano: Śr czerw 18, 2003 9:32 pm Temat wiadomości: |
|
a jak chcecie obejrzec, jak sie w..shougi;)(no szkoda ze nie w go ) gra w przyszlosci to obejrzyjcie anime Cowboy Bebop:Knocking to heaven door...
(niestety główny bohater należy do tych co sobie totalnie zlewają przegraną/wygraną itp. )
_________________ There are so many ways to lose, but so few ways to win. Perhaps the best way to achieve victory is to master all the rules for disaster, and then concentrate on avoiding them.
Victor Niederhoffer |
|
Powróć na górę |
|
|
zefciu Hazama tobi
|
Nadesłano: Śr czerw 18, 2003 10:53 pm Temat wiadomości: |
|
Poza tym oczywiście "Pi", "Piękny umysł" oraz z anime: "Hoshin Engi" ("Soul Hunter"), gdzie nawet można dostrzec Go jako metaforę zmagań bohaterów. Natomiast jeśli chodzi o Bebopa, są to (wydaje mi się) europejskie szachy.
|
|
Powróć na górę |
|
|
Radziol Nikken tobi
|
|
Powróć na górę |
|
|
marcin Tesuji
|
Nadesłano: Cz czerw 19, 2003 12:10 pm Temat wiadomości: |
|
Mówiąc bardziej precyzyjnie - go pojawiło się epizodycznie co najmniej w 35 filmach, 7 telewizyjnych sitcomach i 6 anime, powstało też co najmniej 10 filmów tylko o go. www.european-go.org/ar...graphy.htm
---
A Hero jest pięknym filmem...
|
|
Powróć na górę |
|
|
loopan Ikken tobi
|
Nadesłano: Cz czerw 19, 2003 3:52 pm Temat wiadomości: |
|
Obejrzałem link i w związku z tym mam pytanie.Skąd można wytrzasąć te filmy o Go.(tylko o Go)
|
|
Powróć na górę |
|
|
Tommell Hazama tobi
|
Nadesłano: Pt czerw 20, 2003 4:00 pm Temat wiadomości: |
|
Wiecie, gdzie jak gdzie, ale w dragon ballu to ja Go nie widzialem Moze nieuwaznie ogladalem.. Btw: jedna krociutka scenka z Go pojawia sie w bodajze 5 odcinku anime GunParade March :}
|
|
Powróć na górę |
|
|
enigm4 Kosumi
|
|
Powróć na górę |
|
|
AnnadeRuyter Nobi
Dołączył(a): grud 09, 2008 Wiadomości: 1 Skąd jesteś: Świętochłowice/Katowice
|
Nadesłano: Wt grud 09, 2008 7:08 pm Temat wiadomości: Re: GO w filmie |
|
A ja polecam anime 'Hikaru no Go'. Seria jest niesamowita. 75 odcinków o zmaganiach graczy, ich emocjach. To właśnie to anime zachęciło mnie do nauki Go a raczej cały czas zachęca.
|
|
Powróć na górę |
|
|
animal Nobi
Dołączył(a): wrz 14, 2005 Wiadomości: 6 Skąd jesteś: Lidzbark Warmiński / Olsztyn
|
|
Powróć na górę |
|
|
tommyray Nobi
|
|
Powróć na górę |
|
|
wojtek85 Kosumi
|
Nadesłano: Pt marca 06, 2009 12:41 pm Temat wiadomości: Re: GO w filmie |
|
Na 90% parkę grającą w Go widziałem w "After the Sunset" z Brosnanem. Dość nowy film, leciał ostatnio w tv. Na 90%, bo widziałem tę scenkę przez ułamek sekundy.
|
|
Powróć na górę |
|
|
wysek Nobi
|
Nadesłano: Wt czerw 23, 2009 9:57 am Temat wiadomości: Re: GO w filmie |
|
[quote="wojtek85"]Na 90% parkę grającą w Go widziałem w "After the Sunset" z Brosnanem. Dość nowy film, leciał ostatnio w tv. Na 90%, bo widziałem tę scenkę przez ułamek sekundy.[/quote]
Widziałem.
To niby miało być Go, ale kamienie były położone raczej w sposób, żeby kształtami coś przedstawiało (jak chmury).
Poza tym, z tego co pamiętam, nie kładli kamieni na przecięciach, tylko na polach.
Pi lepsze :)
|
|
Powróć na górę |
|
|
eheod Nobi
|
Nadesłano: Pn sierp 30, 2009 2:16 pm Temat wiadomości: Re: GO w filmie |
|
W Pięknym umyśle też niby goban i kamienie, ale gra niepodobna do go. Jeśli spojrzeć na planszę, to John jakiegoś smoka buduje. I nagle po jednym ruchu przegrywa... Pomijając fakt, że jego oponent, z tego co pamiętam, dwa razy na to samo pole kładzie kamień.
|
|
Powróć na górę |
|
|
fan Nikken tobi
|
Nadesłano: Cz wrz 03, 2009 8:47 pm Temat wiadomości: Re: GO w filmie |
|
W pięknym umyśle grają w Go jak najbardziej, ale gra jest bardzo słaba - a stwierdzenie Nasha po grze, coś w rodzaju "moja gra była doskonała, a mimo to przegrałem" ociera się o farsę;)
|
|
Powróć na górę |
|
|
|