Dołączył(a): marca 23, 2005 Wiadomości: 16 Skąd jesteś: opolskie
Nadesłano: Pn kwiet 11, 2005 5:21 pm Temat wiadomości: liczenie punktów
mam takie małe pytanie:
dlaczego, jak zauważyłem, większość partii oparta jest o japońskich zasadach liczenia punktów a nie chińskich? czy japońska punktacja jest bardziej sprawiedliwa dla graczy, czy to tylko przypadek?
ps. ja tam wolę grać z chińskim liczeniem punktów jakoś mi łatwiej
Nadesłano: Wt kwiet 12, 2005 3:50 pm Temat wiadomości:
W realu liczenie japonskie jest najlatwiejsze (tak z ciekawosci, jak Ty liczycz po chinsku, ze Ci jest latwiej). Zreszta roznica miedzy jednym a drugim rzadko przekracza 1 moku.
Dołączył(a): sierp 15, 2004 Wiadomości: 30 Skąd jesteś: okolice Warszawy
Nadesłano: Wt kwiet 12, 2005 4:14 pm Temat wiadomości:
w liczeniu chińskim nie grozi ci sytuacja (poczatkujacy), ze postawisz zbedny kamien w swoim terytorium (nie odbierze ci to pkt) w japońskich zasadach owszem, gdy ubezpieczasz swoje terytorim musisz sie gleboko zastanowic czy jest to konieczne i czy sam sobie nie redukujesz swoich pkt. - A gra sie z japonskim zasadami bo lepiej policzyc do tych 60-100 pkt niz do np 200-300 pkt ,
Dołączył(a): marca 23, 2005 Wiadomości: 16 Skąd jesteś: opolskie
Nadesłano: Wt kwiet 12, 2005 6:05 pm Temat wiadomości:
właśnie dla mnie to jest łatwe, że mogę śmiało stawiać kamienie w swoim terytorium poza tym to bardziwej widoczne dla mnie jest, czy przegrywam czy wygrywam grę
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich wiadomości Nie możesz usuwać swoich wiadomości Nie możesz głosować w ankietach Na tym forum nie możesz załączać plików Z tego forum możesz pobierać pliki